Soppor


Hemkokt benbuljong

  • Time: 9-25 timmar
  • Difficulty: enkelt
  • Print

Affärens buljongtärningar är ofta fulla av kemikalier och natriumglutamat. Att koka egen buljong är billigt, enkelt och väl värt besväret.

Benbuljong har många hälsofördelar. En kopp benbuljong varje dag kan bidra till att förbättra matsmältning, bekämpa infektioner, bygga muskler, minska inflammation i kroppen och stärka leder, hud och hår. En del menar att de sover bättre av gelatin, som finns i benbuljong.

Använd råvaror av god kvalitet. Du kan välja ben från nöt, lamm, kyckling eller gris. Gärna ben med lederna kvar. Om du väljer kyckling, använd alla delar som skinn och ben.

Ingredienser

  • BenbuljongDrygt ett kilo ben, färska eller rester från kött du tillagat
  • En lök, grovt hackad
  • Två morötter, grovt hackade
  • Två stjälkar selleri
  • Två matskedar äppelcidervinäger
  • En matsked salt
  • En tesked hela pepparkorn
  • Eventuellt andra örter och kryddor
  • Vatten så att det täcker benen

Gör så här:

  • (Valfritt) Rosta de färska benen i ugnen på en långpanna i 175 grader i en halvtimme. Detta ger fin smak.
  • Lägg i en gryta och tillsätt kallt vatten och äppelcidervinäger. Låt stå i 30 minuter. Det hjälper till att frigöra näringsämnen från benen.
  • Tillsätt hackade grönsaker och kryddor.
  • Låt det hela koka upp kraftigt, minska sedan värmen så att det sjuder.
  • Ta bort det eventuella skum som bildas på ytan.
  • Sista halvtimmen: tillsätt vitlök eller örter om du vill krydda ytterligare.
  • När det kokat klart: låt svalna i fem minuter, sila bort ben och kryddor.

Buljong ska vara dallrande. Om den inte geléar, har du troligtvis lagt för mycket vatten eller har inte kokt tillräckligt länge.

När buljongen kallnat helt flyter fettet upp till ytan och bildar ett lock. Om du vill kan du skrapa av det och använda till stekning. Förvaras i kyl eller frys.

Buljong kan förvaras i kylskåp i upp till fem dagar och i frysen i upp till sex månader. Tips: frys i iskuber. En kub är lagom till en kaffemugg.

Koktider

  • Fågel: 8-24 timmar
  • Nöt: 12-24 timmar
  • Fisk: 8 timmar

Orange pumpasoppa

  •  0,5 butternutsquash
  • 2 stora morötter
  • 1 stor palsternacka
  • 2 spetspaprika
  • 1,5 liter vatten, 1-2 buljongtärning,
  • salt, peppar, en halv piripirifrukt, oregano, paprikapulver

pumpasoppa2Skala pumpan, och övriga rotsaker. Skär pumpan i tärningar och lägg på plåt. ”Massera” dem med lite olja eller smör. Dela och kärna ur paprikan och lägg på plåten. Baka i cirka 20 minuter i 200 graders ugn. De ska vara mjuka så att de går att mixa.

Riv morötterna och palsternacka med rivjärn och koka i vattnet tillsammans med buljongtärning och piripiri cirka 10 minuter. Tillsätt pumpa och paprika, och mixa med stavmixer till en slät soppa. Smaka av med salt och kryddor.

Jag hade en liten ostskalk över som jag rörde ned. Annars hade jag tänkt att reda med lite grädde. Men det behövdes inte.

Servera med ett gott bröd.