Kött

Innehåll

Glöggkokta revbensspjäll

Detta recept är en helt egen konstruktion, sött, gott och mört!

  • 3 kg tjocka revben
  • 2-3 dl saftglögg
  • 1-2 dl sirap eller honung
  • 2-3 dl japansk soja
  • 1 apelsin, saft och skal (eller apelsinjuice)
  • 1 msk torkad ingefära
  • 1 stor gul lök i tunna strimlor

Skär revbenen i lagom stora bitar. Lägg allt i en kastrull. Fyll på med vatten eller apelsinjuice om vätskan inte täcker köttet. Koka till köttet är mört och lossnar från benen, cirka 45-60 minuter.

Till toppen

Julskinka kokt i Coca-cola

  •  2 kg lättrimmad skinka
  • 1 lök, skalad och delad
  • 2 liter Coca-cola (inte light!)
Till griljering (det går utmärkt att äta skinkan utan att griljera den)
  • kryddnejlikor, en näve
  • 1 rågad msk mörk sirap
  • 2 tsk engelskt senapspulver
  • 2 msk råströsocker

Mör skinka med sirapssöt senapsgriljering.

Lägg skinkan i en gryta med svålen nedåt, tillsätt lök och cocacola.  Koka upp och låt sjuda med locket på glänt cirka 2,5 timmar. Är skinkan större eller mindre, beräkna koktiden till cirka en timme per kilo. Kommer skinkan direkt från kylen bör du ge den minst 15 minuter extra så att den blir genomkokt.

När skinkan är färdigkokt tar du upp den ur grytan och låt den svalna lite (du kan också låta den kallna helt och griljera den vid ett senare tillfälle).

Ta bort svålen men lämna ett fettlager. Skåra fettet med vass kniv i stora, sneda rutor. Pryd varje ruta med en kryddnejlika. Pensla skinkan med sirap. Klappa fast senapspulvret och sockret. Lägg skinkan på aluminiumfolie i en långpanna och griljera i cirka 10 minuter i 240 grader varm ugn.

Till toppen

Fru Edits goda köttbullar

  • 1 kilo köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk/grädde
  • 1 tsk potatismjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • salt, peppar, lite socker, ev lite stött kryddpeppar till julköttbullarna

Jag brukar göra så här: Först blandar jag alla torra ingredienser i en bunke. Därefter blandar jag det torra med köttfärsen.

Sedan rör jag ihop grädde med ägget och slår över smeten. Blandas ihop hastigt, utan att röra alltför mycket i smeten.

Låt stå och dra en stund, så att det torra hinner svälla av vätskan.

För att förenkla själva rullmomentet brukar jag försöka ta ut ”längder” av köttfärssmeten och rulla dem lätt på en fuktad plastskärbräda. Sedan skär jag bitar som är lagom stora till en köttbulle, och trillar till dem. Går snabbt och lätt, tycker jag.

Gräddar på en välsmord plåt med kant,  i 200–225 grader varm ugn cirka 20 minuter. Vänder dem med stekspade efter halva tiden.

Till toppen