- Kladdkaka med chokladglasyr eller ganasch
- Brownietårta med hallonmousse
- Powerbar/energikakor
- Fikonbollar med glögg
- Frukt- & mandelkulor med kokos
- Lakritskola
- Pajdeg
- Chokladdoppade syltade apelsinskal
Enkel och god kladdkaka
- 150 gram smält smör
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
Rör ihop ägg och socker först, och ha sedan i det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan i blandningen i äggsmeten.
Bred ut smeten i en väl smord och bröad form, gärna med löstagbar kant.
Grädda i 175 graders ugn i 30 minuter. Den ska falla ihop lite när man tar ut den, då blir den ”kladdig” och god! Tryck ned kanterna på kakan så att den blir jämntjock.
Kakan är god naturell, men godare är att servera med lite frisk frukt eller bär och en klick lättvispad grädde.
Vill du ha kakan mer tårtlik kan du glasera den med chokladglasyr:
Chokladglasyr
- 100 gram mörk choklad, finhackad
- 2 tsk smör
- 1 dl grädde
- 1 msk socker eller honung
Mikra allt på lägsta effekt tills chokladen löser sig och det blir en smet. Bred över den avsvalnade kakan när den börjat att stelna igen. Du kan även värma grädden i kastrull och röra ned den finhackade chokladen och det övriga.
Vill du göra en riktig dryg och kalorität chokladdröm gör du en:
Chokladganache (som blir fast och ska spritsas)
- 300 gram mörk choklad, 65 procents kakaohalt
- 300 gram grädde (ca 3 dl)
- 50 gram honung (ca 2 msk)
Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung och slå över chokladen. Mixa med stavmixer eller blanda med slickepott tills massan är slät.
Låt stå några timmar, gärna över natten (men absolut INTE i kylskåp!). Spritsa ganachen på kakan.
Till toppen
Brownietårta med hallonmousse
- 120 gram mörk choklad
- 100 gram smör
- 2,5 dl socker
- 2 ägg
- 1,5 msk vaniljsocker
- 1 kryddmått salt
- 1,5 dl vetemjöl
- vispad grädde och färska hallon eller annan frukt till garnering
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smör i vattenbad eller i mikro på lägsta effekt. Tillsätt socker och rör ihop. Tillsätt ägg, ett i taget, och rör om. Vänd ner mjöl blandat med vaniljsocker och salt.
Lägg en rundel av bakplåtspapper på botten av en smord form med löstagbar kant, 22 centimeter i diameter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen 25–30 minuter i 175 grader. Låt svalna.
Hallonmousse
- 250 gram frysta, tinade hallon (ett paket)
- 1 dl gelésocker multi
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta av värmen och rör ner vaniljsockret. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i hallonsmeten när den börjat stelna (den ska fortfarande vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över browniebotten. Formens kant ska sitta kvar. Ställ i kyl minst 3 timmar, gärna längre.
Servering: Ta tårtan ur formen, och lägg på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
Till toppen
Powerbar
- 1 dl fiberhavregryn
- 1 dl solrosfrön
- 0,5 dl sesamfrön
- 1 dl torkade aprikoser
- 0,5 dl russin
- 0,5 msk honung
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kanel
- 2 äggvitor
Mixa allt i en matberedare. Tryck ned blandningen i en avlång brödform som du klätt med bakplåtspapper. Grädda i 150 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter. Låt svalna och skär i tio bitar. Förvara i frysen till du behöver dem.
Till toppen
Energiruta med frukt & flingor
- 1 dl fiberhavregryn
- 1 dl solrosfrön
- 0,5 dl hasselnötter
- 2 matskedar krossat linfrö
- 1 dl torkade aprikoser
- finrivet citronskal
- 2 teskedar honung
- 2 äggvitor
Till dekoration: 50 gram mörk choklad, 3 matskedar solrosfrön, 1 matsked sesamfrön.
Mixa allt (utom dekorationen) till en jämn massa i matberedare. Lägg massan i en avlång bakform och platta till. Grädda cirka 20 minuter i 100 grader varm ugn.
Låt kallna, helst över natten. Skär i 8 stora eller 16 små bitar som läggs på smörpapper. Smält chokladen och pensla bitarna. Dekorera med frön.
Till toppen
Fikonbollar med glögg
- 100 gram mandelmassa
- 100 gram fikon
- 100 gram digestivekex (eller pepparkakor)
- 2 msk smör
- 3 msk glögg, gärna starkvin
- 200 gram mörk blockchoklad
Riv mandelmassan. Mixa massan med fikon, digestivekex/pepparkakor, smör och glögg till en formbar smet i matberedare. Ställ kallt en stund. Rulla cirka 20 bollar och ställ kallt. Smält blockchokladen i vattenbad och doppa bollarna.
Till toppen
Frukt- & mandelkulor med kokos
- 100 gram mandel
- 7 torkade aprikoser
- 3 torkade fikon
- 0,5 dl socker
- 1 matsked saft från citron
- 1 äggvita
- 2 dl kokos
Skålla och skala mandeln. Mixa den mycket fint i matberedare. Tillsätt aprikoser, fikon, socker, citronsaft och äggvita. Kör 10 sekunder tills massan gått ihop och är ordentligt blandad. Rulla kulor.
Rosta kokosen lite i torr stekpanna. Lägg kokosen i en skål och rulla kulorna. Förvara i kyl i burk.
Till toppen
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl sirap
- 1 msk kakao
- 1/2 påse eller 3/4 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
- 2 tsk smör
- 200 g mörk choklad
Klä en form, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning. Låt koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar cirka 15 minuter i en vid gryta. Rör då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara cirka tio graders skillnad på kolan och chokladen!
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Till toppen
Pajdeg på herr Larssons vis
- 3 hekto vetemjöl
- 2 hekto socker
- 1 hekto smör
- 2 ägg
Till toppen
Apelsinskal i choklad
-
4 ekologiska apelsiner
-
1 liter vatten
-
1 kryddmått salt
- 4 dl vatten
- 8 dl strösocker
- 200 g mörk choklad
Borsta apelsinerna i hett vatten. Skala dem tunt: så lite som möjligt av det vita ska vara kvar. Skär skalen i smala strimlor, 0,5–1 centimeter breda.
Koka upp vatten och salt. Lägg apelsinstrimlorna i en skål och slå över kokande vatten så att det täcker. Låt stå och dra i cirka 30 minuter. Häll av vattnet.
Koka en sockerlag på socker och vatten. Lägg i skalstrimlorna när lagen har börjat bli simmig. Låt koka cirka 10–15 minuter.
Tag upp strimlorna med stekpincett. Lägg på bakplåtspapper och låt torka cirka en timme.
Smält choklad i vattenbad. Doppa strimlorna i chokladen. Lägg upp dem på ett nytt bakplåtspapper och låt torka. Förvaras torrt.