Fisk


Fru Falcks laxpaté

  • 1 kg lax (ren fisk utan skinn och ben)

    Pumpasoppa och laxpaté på mellangrovt bröd

    Pumpasoppa och laxpaté på mellangrovt bröd.

  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • 1 liten lök (purjolök går också bra)
  • 2 msk tomatpuré
  • dill, mängd efter behag
  • salt, peppar, lite socker

Mixa fisken hastigt i matberedare. Lägg över i en bunke.

Mixa övriga ingredienser till en lagom slät sörja. Häll den över fisken och blanda hastigt ihop till en smet. Smaka av så det är lagom salt.

Häll smeten i väl smord form. Grädda i 175 grader varm ugn i cirka en timme. Jag brukar ställa formen på en plåt med kanter, eftersom det händer att grädden pöser över.

Låt svalna innan du stjälper upp patén, så går den inte sönder. Servera gärna en sås gjord på creme fraiche eller smetana till den kalla patén. Kan smaksättas med ytterligare dill, eller ishavsrom. Citronskivor, sallad och rostat bröd är också gott till.