Olssons julsnaps
Originalreceptet är från Gunnebo slott. Det blir en aningen söt, apelsindoftande och aromatisk julsnaps som jag tycker passar bra till skinka, vörtbröd och det varma på julbordet.
- 70 centiliter brännvin
- 1 torkat pomeransskal
- 2 msk apelsinskal
- 3-5 enbär
- 0,5 vaniljstång
- 2 nejlikor
- 1 kanelstång
- 1 msk socker eller honung
Skär pomeransskal och apelsinskal i centimeterstora bitar. Jag brukar strimla apelsinen med ciseleringsjärn. Det vita på apelsinskalet ska inte vara med. Ofta tar jag mer än vad receptet anger eftersom jag gillar smaken.
Lägg alla ingredienser i flaska och låt stå i kylen och dra i åtta dagar. Sila sedan av och häll åter på flaska.
Limoncello
Hemgjord ”italiensk” citronlikör.
- 4 ekologiska citroner
- 5 dl okryddat brännvin
- knappt 2 dl strösocker
- 2,5 dl vatten
Tvätta citronerna. Riv det gula av skalet (ta inte med något av det vita, då blir det beskt). Lägg skalen i en glasburk. Slå över spriten och låt stå svalt i tre veckor.
Sila vätskan genom ett kaffefilter. Blanda vattnet och sockret till en sockerlag, och tillsätt till spriten. Serveras iskallt, gärna i kylda glas.
Slånbärslikör
- 1 liter frostnupna slånbär
- 5 dl sprit
- 4-5 dl socker
Lägg bären i en glasburk och häll på sprit. Låt stå två månader i rumstemperatur. Sila därefter av spriten, mät den och häll den på flaska.
Lägg tillbaka bären i glasburken och tillsätt socker, 2-2,5 dl per dl uppmätt sprit. Sätt på lock, skaka burken lätt då och då. När bären skrumpnat, silas sockerlösningen och blandas med spriten.