Bullar & kakor


Innehåll

Biscotti (italienska mandelskorpor)

  • Portioner: cirka 50
  • Svårighetsgrad: medel
  • Skriv ut
Blir så fina och goda att folk alltid frågar: ”Har du verkligen bakat dem själv?”

  • 200 gram nötter eller mandel
  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 rågad tsk bakpulver

Förslag på smaktillsats: rivet skal av en apelsin, 1 tsk vaniljsocker eller 1 tsk malen koriander. Små bitar av torkad aprikos är också gott. Eller choklad.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Smält smöret och hacka nötterna/mandeln lagom grovt i matberedare. Blanda sedan ned allt för hand i en stor bunke.  Är äggen stora kan du behöva mer mjöl än receptet anger. Degen ska vara ganska lös men hanterbar. Lägger du den svalt i kyl eller frys en stund kan det bli lättare att jobba med den.

Forma fyra rullar och lägg två och två på längden på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter.

Låt längderna svalna i 5 minuter och skär sedan i cirka 50 stycken sneda bitar med vass kniv. Sänk ugnsvärmen till 75 grader och torka skorporna i drygt en timme.

Till toppen

Chokladsticks

Dessa kakor har jag fått pris för i en kakreceptstävling! Ingen storvinst: ett förkläde, en slickepott och ett par chokladkakor.

  • 175 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en lagom fast deg. Enklast är att använda matberedare. Rulla ut till fyra längder och lägg två och två på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 175 graders ugnsvärme, cirka 11-13 minuter. Låt svalna en liten stund på plåten, skär sedan avlånga remsor på snedden i lagom kakstorlek.

Till toppen

Mandelflarn

Mandelflarn, eller knäckkakor som kompisen kallar dem. Gör dubbel sats för de brukar gå åt…

  • 50 gram smör
  • 100 gram hackad mandel
  • 1 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 msk mjöl

Lägg alla ingredienser utom mandel i en kastrull och låt sjuda upp. Lyft kastrullen från värmen och klicka ut glest på bakplåtspapper med tesked. Denna sats räcker till två plåtar.

Grädda i 200 graders ugnsvärme i 6-8 minuter. Passa noga för de bränns lätt!

Till toppen

Lussebullar/semlor

Om du tar stött kardemumma  istället för saffran så passar degen även till semlor. Tänk på att ha så lite mjöl i som möjligt så de blir möra och lätta.

  • Semla50 gram jäst
  • 5 dl fingerljummen mjölk
  • 250 gram lättkesella
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • cirka 17 dl vetemjöl
  • 100 gram smält smör
Till toppen

Till lussebullar:

  • 2 påsar saffran (stöt den till fint pulver i mortel med lite socker eller salt) och russin till dekoration.

Blanda alla ingredienser i matberedare och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Trilla bullar/kusar och jäs på plåt med bakplåtspapper, cirka 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och dekorera kusarna med russin. Grädda i 5-7 minuter i 225 graders ugnsvärme.  

Till toppen

Mandelkakor med saffran och kokos

  • Portioner: 20
  • Svårighetsgrad: lätt
  • Skriv ut
 Glutenfria julkakor för dig som vill undvika vetemjöl och stora mängder socker.

  • Saffranskakor 2014-12-232 dl mandelmjöl eller 1 dl mandel som du maler själv
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 1 ägg
  • 25 gram smör
  • 2 msk honung, kokossocker eller annan sötning
  • 1 kuvert saffran
  • 1 tsk fiberhusk
  • sötmandlar till garnering

Smält smör tillsammans med saffran.

Rör ihop ägget med den sötning du har valt. Blanda i kokos, fiberhusk och mandelmjöl. Häll i avsvalnat smör och blanda smeten väl. Låt smeten stå och svälla en stund.

Rulla 20 små kulor och lägg på bakplåtspapper. Tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. 

Till toppen

Blåbärsmuffins med vit choklad

  • Portioner: 12 stora eller 24 vanliga muffinsformar
  • Svårighetsgrad: enkelt
  • Skriv ut

  • 200 gram smör
  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 100 g vit choklad
  • blåbär (frysta funkar bra)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt mjölk. Vispa ägg och allt socker pösigt.  Rör ner vätskan.  Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.  Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smet. Grovhacka den vita chokladen. Tryck ned blåbären (6-7 i varje) och vit choklad i formarna. Grädda i 20 minuter.

Till toppen

Möraste pajskalet

  •  100 gram kallt smör i tärningar
  • 1,5 dl florsocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 kryddmått salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg

Mixa i matberedare till en jämn deg. Tryck ut i pajform, cirka 28 cm i diameter. Ställ i frysen en timme. Grädda i 200 grader ugn i cirka 15 minuter.

Låt svalna och fyll sedan med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljkesella och bär/frukt. Du kan också koka en fast kompott på bär eller frukt och servera det fyllda skalet med glass eller vaniljsås.

Till toppen