Bröd

Innehåll

Danskt rågbröd

  • Servings: 2 små (4 stora)
  • Difficulty: enkelt
  • Print

Grovt, gott och hållbart bröd som passar utmärkt att frysa.

Ett saftigt och nyttigt rågbröd med rågkross och solrosfrön. Kräver lite förberedelser men är busenkelt om du har en matberedare. Gräddas i form.

2 små (4 stora)
 
  • 1,5 dl krossad råg (4,5 dl)
  • 1 dl solrosfrön (3 dl)
  • 0,5 dl linfrön (1,5 dl)
  • 0,5 msk salt (1,5 msk)
  • 2 dl vatten (6 dl)

Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå att svälla över natten.
Nästa dag tillsätter du:

  • 2 dl vatten (6 dl)
  • 50 gram jäst (100 g)
  • 5 msk mörk brödsirap (1,5 dl)
  • 3 dl grovt rågmjöl (9 dl)
  • 2 dl vete- eller dinkelmjöl (6 dl)

Blanda allt ordentligt i matberedare, cirka 15-20 minuter. Degen blir ganska smetig. Låt den sedan jäsa i övertäckt bunke, cirka 45-60 minuter.

Knådas i matberedare till en lätt kletig deg som slevas upp med sked.

Smörj 2 (4) avlånga sockerkaksformar med smör och sleva sedan upp degen i dessa. Låt jäsa ytterligare 40-60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och grädda bröden i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare 50 minuter.

Vill du ha en vackrare yta på bröden kan du pensla dem med lite mörk sirap utrört i vatten (eller kallt kaffe) mot slutet av gräddningstiden.

Variation: Tillsätt lite russin i degen. Ta då lite mindre sirap eftersom russinen är söta i sig. Rivet apelsinskal eller malda pomeransskal ger också god smak, särskilt i juletid.

Till toppen


Morotsbröd i form

  • Servings: 2-3 limpor
  • Difficulty: medel
  • Print
Jättegott att rosta i brödrost!

  • 5 dl vatten (fingerljummet)
  • 50 gram jäst
  • 4 dl finrivna morötter
  • 1 msk honung eller socker
  • 2 tsk salt
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 13 dl vetemjöl eller rågsikt

Blanda allt utom mjölet i en matberedare och arbeta sedan in mjölet gradvis till en smidig deg som släpper bunken. Låt jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2-3 delar och forma till limpor. Lägg i smord form eller direkt på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 175 grader och grädda bröden cirka 30-40 minuter (slå upp limporna och kontrollera att de inte är degiga. Annars kan du grädda dem utan form ytterligare några minuter).

Till toppen


Baguetter med solrosfrö

  • Servings: 8 stora eller 16 portionsbitar
  • Difficulty: medel
  • Print

  •  50 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl skalat sesamfrö (kan uteslutas)
  • 12-13 dl vete- eller siktat dinkelmjöl

Rör ut jästen i 37-gradigt vatten och olivolja. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta väl, gärna i matberedare. Ju mer du jobbar med degen, desto luftigare bröd. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 8 (16) lika stora delar och baka ut till baguetter. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i 40 minuter. Grädda i 225 grader, cirka 10-12 minuter.

Till toppen


Vörtbröd

  • Servings: 2 stora eller tre i form
  • Difficulty: medel
  • Print

  • Vörtbröd3 torkade pomeransskal
  • 100 gram smör (inte margarin!)
  • 2 flaskor porter (33 cl x 2)
  • 1 flaska julmust (33 cl)
  • 1,5 dl mörk sirap (eller brödsirap)
  • 50 gram jäst
  • 1 msk salt
  • 2 tsk malda pomeransskal
  • 1 msk mald ingefära
  • 0,5 msk mald nejlika
  • 0,5 msk mald kardemumma
  • 1,5 kg mörkt lantbrödsmjöl
  • 2+1 dl vetemjöl
  • 2 dl russin

Till gräddningen: 1 msk sirap utrört i hett vatten att pensla med.

Att grädda i form ger bra fason på limporna och det blir lättare att skära jämna skivor.

Koka pomeransskalen i lite vatten cirka 5 minuter. Låt svalna. Skrapa bort det vita på undersidan. Finhacka skalen.

Smält smöret. Tillsätt porter, must och sirap och värm till 37 grader. Jag brukar strunta i att värma degspadet, men då krävs längre jästid än vad som anges i receptet.

Smula jästen i bunke. Häll degspadet över jästen tillsammans med hackade pomeransskal, salt och kryddor.

Tillsätt lantbrödsmjöl, 2 dl vetemjöl och russin. Arbeta degen väl, cirka 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. Jäs degen cirka 45 minuter.

Kryddiga vörtbröd bakade på porter, julmust och smör.

Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den smidig och dela i två delar (tre om du vill grädda i smord form). Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper. Jäs cirka 30 minuter.

Pensla bröden med sirapsvattnet innan de gräddas i nedre delen av ugnen cirka 50 min i 175-200 grader (beror lite på hur din ugn är. Hellre lite lägre temperatur och längre gräddningstid än att skorpan blir bränd).

Gräddar du bröden i form kan det också behövas lite längre tid i ugnen. Jag brukar slå upp limporna när ”ordinarie” tid passerat och grädda limporna utan form en stund om de verkar degiga.

Till toppen


Hamburgerbröd

  • Servings: 35
  • Difficulty: medel
  • Print

    • 1 pkt jäst
    • 50 gram smält smör
    • 2,5 dl vatten
    • 2,5 dl mjölk
    • 2 tsk salt
    • 2 tsk socker
    • 12 dl mjöl + 3 dl

Gör deg på vanligt vis och jäs 30 minuter. Knåda och kavla till en centimetertjock platta. Ta ut kakor med mått, cirka 8 centimeter i diameter.

Jäs på bakpappersklädd plåt cirka 40  min. Grädda 250 grader cirka 5-8 minuter.

Till toppen


Rågknäcke med frön

  • 50 gram jäst
  • 5 dl rumstempererat vatten
  • 2 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1,5 tesked salt
  • frön (eller hackade nötter) efter behag: pumpakärnor, solroskärnor, linfrön, sesamfrön, valnötter

Gör så här: Lös jästen i vattnet. Blanda i mjöl och salt. Arbeta degen väl. Låt degen jäsa i bunke cirka en timme.

Knåda sedan degen och dela i fyra delar. Kavla tunt på väl mjölat bakbord (annars fastnar det). Du kan avsluta med att kavla dem på bakplåtspapper, för att få det riktigt tunt. Kakorna ska vara cirka 2 millimeter tjocka. Avsluta gärna med några tag med kruskavel. Det hjälper till att tunna degen och ger ett trevligt mönster.

Pensla kakan med lite vatten, och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna i degen så att de fastnar ordentligt. Skär kakan i remsor av lagom storlek.

Grädda i cirka 15 minuter i 225 graders ugnsvärme. Passa så att det inte blir bränt.

Bryt till bitar när kakan svalnat något. Förvaras i burk med tättslutande lock.

Om knäcket inte vill bli riktigt knapriga kan du eftertorka dem i 75 graders ugn i cirka en timme. Precis på samma sätt som man gör med skorpor.

Till toppen


Rågrutor, originalrecept

  • Servings: 30 stycken
  • Difficulty: medel
  • Print

  • Rågrutor med äpple50 gram jäst
  • 0,5 deciliter olja eller  50 gram smör
  • 5 deciliter mjölk
  • 1 matsked sirap
  • 1,5 tesked salt
  • 5 deciliter havregryn
  • 4 deciliter rågsikt
  • cirka 4 deciliter vetemjöl special

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37 grader. Använder du smör så smält det först och häll på mjölk sedan.

Häll lite av degspadet över jästen och rör om tills den löst upp sig. Rör ner resten av degspadet, sirap, salt. Blanda i havregryn, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig. Låt sedan degen jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på  i 225 grader.

Ta upp degen och knåda den. Tillsätt mer vetemjöl om degen är för kladdig för att kavla ut. Kavla ut degen på en plåt so du täckt med ett bakplåtspapper. Skär degen i 30 rutor.

Jäs cirka 30 minuter, innan du gräddar rågrutorna, cirka 20 minuter. 

Till toppen