Belönande mat bygger om hjärnan

Mat med mycket socker och fett bygger om vår hjärna, så att vi lär oss att föredra just dessa livsmedel i fortsättningen. En ny studie visar att regelbundet äta även små mängder av fett- och sockerrika livsmedel förändrar vårt belöningssystem.

Hjärnan föredrar energitäta livsmedel

I en färsk studie fick normalviktiga deltagare dagligen två små mellanmål utöver sin vanliga kost, under åtta veckor.

I den ena gruppen var mellanmålet en liten pudding med mycket fett och socker, medan den andra gruppen fick pudding med samma antal kalorier, men med mindre fett och socker.

Forskarna mätte deltagarnas hjärnaktivitet före och under de åtta veckorna.

Resultatet blev att de deltagare som ätit mellanmål med mer fett och socker fick en minskad preferens för mat med låg fetthalt. Däremot sågs en kraftigt ökad respons på livsmedel med högt innehåll av fett och socker. Mätningarna visade att den typen av mat särskilt aktiverade dopamin-systemet, den region i hjärnan som svarar för motivation och belöning.

– Våra mätningar visar att hjärnan kopplar om sig själv, om vi regelbundet äter belönande mat med mycket fett och sött. Förändringarna i hjärnan gör att vi omedvetet kommer att föredra mat med mycket fett och socker i framtiden, enligt forskaren Marc Tittgemeyer, som ledde studien.

Forskarna pekar på likheten med beroendeframkallande droger, och menar att deras fynd visar att regelbundet intag av energirik mat med mycket socker och fett driver på för­änd­ringar i hjärnan som påverkar vårt beteende, och med tiden kan öka risken för över­ätande och viktökning.

Deltagarnas vikt och blodvärden förändrades dock inte under de åtta veckor studien pågick, jämfört med en kontrollgrupp.


Referenser
Thanarajah, E, DiFeliceantonio, A G, Albus, K, Kuzmanovic, B, Rigoux, B L, Iglesias, S, Hanßen, R, Schlamann, M, Cornely, O A, Jens C, Brüning, Tittgemeyer, M, Small, D M. (2023). Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans. Cell Metabolism, ISSN 1550-4131. Hämtad 2023-03-27 från https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413123000517
Max-Planck-Gesellschaft. (2023). Sweets change our brain. Hämtad 2023-03-27 från https://www.mpg.de/20024294/0320-neur-sweets-change-our-brain-153735-x

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Om socker, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Belönande mat bygger om hjärnan

  1. maria65a skriver:

    Det går ju inte att göra några välarbetade studier på sig själv men jag noterade härom dagen, efter 23 dagar av striktare kosthållning, att jag inte alls var sugen på sötsaker eller en sötsaker blandat med fett. Anledningen till att jag inte ätit såna är att dom inte ryms inom de makron jag satt upp som gräns för mitt intag. Jag har inte ens tänkt på saker jag brukade moffa i mig och som byggt denna vackra zornkvinnekropp 😉

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.