Snål start på 2023

Januari: Trots inflation, höjd hyra och stigande matpriser blev januari en ovanligt billig månad för min del. Jag gissar att det beror på trist väder, ryggont som manat till stillsamhet, och lätt nedstämdhet som följd av detta. Inget större shopping­humör, med andra ord.

Utgifter i genomsnitt per månad, 2022.

Ändå har jag inte levt helt asketiskt, utan unnat mig fika med semla på Einars, ett par flaskor vin och fyllt på busskortet med 200 kronor.

Månadens totala utgifter uppgår till några kronor över 7 900 kronor. Väl under genom­snittet per månad för förra året, som var cirka 9 790 kronor. Men det lär jämna ut sig i februari då jag måste betala hemförsäkringen, ska göra slingor i håret och har leverans av kött­låda.

Den förra köttlådan har dock varat väldigt länge eftersom jag då fick en massa extra kött, som tack för att jag tidigarelade leverans­en ett par veckor. Även denna gång ska jag få lite extra av den anled­­ningen. Annars hade jag nog väntat ett tag till med att handla, för jag har en del kött kvar. 

Livsmedel går på knappt 1 600 kronor för hela januari. I posten ingår förutom mat allt anat som kan köpas i matafffären (produkter för hemvård, hygien och kroppsvård, till exempel).

Posten Övrigt hamnar på 1 060 kronor (ingår Hälsa, Hemma, Presenter, Nöjen, Kläder och textil, Alkohol). Förutom vin och fika utsträcker sig månadens försyndelser förstås till sed­vanliga loppisbesök. Och så fick jag för mig att testa proteinpulver, vilket jag aldrig gjort förut. Den beställ­ningen gick på drygt 500 kronor. 

Läs mer: Olssons universum | Efter klimakteriet krävs mer protein

Månadens enda inkomst är 78 kronor i pantburkar som jag plockat på promenad.


Tidigare år: 
Olssons universum | Lyckades leva ganska sparsamt 2022
Olssons universum | Så gick det att försöka leva snålt (2021)

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.