I samband med klimakteriet förändras den kvinnliga kroppen. Det är vanligt att drabbas av en successivt ökande vikt, där andelen kroppsfett ökar, särskilt kring midjan och inre organ, medan muskel- och skelettmassan minskar.
För att försöka hålla kilon och midjemått i schack tar kvinnor till olika metoder för att råda bot på problemet: till exempel periodisk eller långvarig fasta, kaloribegränsning och/eller intensiv träning.
Det kan verka logiskt att äta mindre för att gå ner i vikt. Men tyvärr kan dessa metoder göra problemet värre, läser jag i en artikel i ämnet.
Extrema kaloriunderskott pressar kroppen att använda muskelmassa för att få energi. Särskilt om dieten inte tillför tillräckligt med protein. Bantningen resulterar med tiden i en ökad förlust av mager kroppsmassa. Och det är olyckligt eftersom det är musklerna som till stor del står för kroppens energiförbrukning.
Professorer David Raubenheimer och Stephen Simpson vid University of Sydney beskriver mekanismen för viktuppgång i samband med klimakteriet, och ger också sin lösning på problemet: att äta mer protein.
Kroppen får svårare att bygga upp muskler
Efter klimakteriet förändras kroppens hormonbalans. Det leder till en ökad nedbrytning av protein på grund av bland annat minskade halter av hormonet östrogen. Dessutom får cellerna svårare att bilda proteiner på grund av anabol resistens mot protein i kosten.
Anabol resistens betyder att kroppen blir sämre på att bygga upp muskelmassa som svar på muskelbyggande stimulans, som träning och proteinintag. Både män och kvinnor drabbas av anabol resistens med stigande ålder, men klimakteriet påskyndar denna process hos kvinnor.
För att kompensera för förlusten av muskelmassa, försöker kroppen få tillgång till mer protein – genom ett ökat sug efter mat. Men samtidigt är det vanligt att aktivitetsnivån minskar med stigande ålder. Något som minskar behovet av energi från mat.
Raubenheimer och Simpson skriver i sin artikel att nedbrytningen av muskelmassa delvis kan mildras med östrogenersättningsterapi. Men det är viktigt att ändra kosten så att den innehåller en ökad andel protein.
Hypotesen om Protein leverage innebär att eftersom protein är en så viktig byggsten i kroppen kommer varje levande varelse att äta tills den fått i sig det protein som behövs. Även om det innebär att den konsumerar mer energi än kroppen kräver.
Diet Doctor | Protein leverage with Professors Raubenheimer and Simpson
Äldre rekommenderas att äta mer protein
Livsmedelsverket rekommenderar att 10–20 procent av de dagliga kalorierna bör komma från protein (personer upp till 65 år). Det motsvarar minst 50–70 gram protein per dag.
Men personer över 65 år behöver äta mer protein: 15–20 procent. Och den som äter mindre än 1 920 kilokalorier per dag, bör öka andelen protein så att den motsvarar cirka 1,1 gram protein per kilo kroppsvikt och dag.
Foods – Nutrient Density vs Protein % (per serving)
Se interaktiv Tableau-version av diagrammet här.
Diagrammet visar exempel på livsmedel som innehåller mer protein, och mindre energi från fett och kolhydrater (av Marty Kendall | Optimising Nutrition).
Livsmedel åt höger har högre andel protein, och livsmedel högre upp i diagrammet är mer näringstäta. Färgkoderna baseras på mättnadsindex: grön mat ger mindre benägenhet att äta för mycket, medan röd mat är lättare att överäta.
Det är ändå intressant att kvinnor i jägar/samlar samhällen inte ökar i vikt efter klimakteriet.
GillaGillad av 1 person
Gissar att de inte blev bensköra heller.
GillaGillad av 1 person
Pingback: Snål start på 2023 | Olssons universum