Ingen vanlig fredag

Både fredag och talet 13 anses var för sig vara förknippade med olycka och otur. Så i kombination kan extra otur förväntas…

Enligt gammal tro bör man denna dag undvika saker som att resa, flytta, börja nytt arbete, ställa till med dop eller ge bort pengar.

Att fredagen den 13 betraktas som en otursdag hänger troligen ihop med att Jesus kors­fästes på långfredag, och att det var 13 personer (Jesus och de 12 lärjungarna) vid bordet under hans sista måltid.

Rädslan för datumet har till och med ett eget namn: paraskavedekatria-fobi. Vetenskapen har dock inte lyckats visa att det sker fler olyckor just detta datum.

Ha en bra dag! 🙂


Referenser 
Institutet för språk och folkminnen. (2020). Fredagen den trettonde. Hämtad 2023-01-13 från https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-arets-namn-och-handelser/handelser/fredagen-den-trettonde
Nordiska museet. (2023). Fredag den trettonde. Hämtad 2023-01-13 från https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/fredag-den-trettonde

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Värt att veta och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ingen vanlig fredag

 1. maria65a skriver:

  Tur att jag varken ska börja på nytt jobb, gå på dop eller flytta idag 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Ingrid skriver:

  Maken hade riktigt 13-fobi, så för honom var fredagen den 13:de en väldigt orolig dag. Han vågade inte göra någonting nästan och skulle nog helst velat ligga kvar i sängen den dagen.
  Det är tur att han inte lyckades överföra den fobin till mig, för jag bryr mig inte alls om det.
  Ha en fin helg!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.