Min relation med mat har aldrig varit enkel. Jag gillar sånt som man blir tjock av, och jag har lätt för att överäta när det smakar gott. Dessutom använder jag mat som tröst när jag känner mig stressad eller låg, och som sällskap när det är långtråkigt.
Långa fastor på 24–72 timmar blev lösningen, och fungerade förvånansvärt bra, även om jag ibland var omåttligt frusen. Jag var sällan hungrig, höll vikten och behövde inte ägna mig åt matlagning i tid och otid.
Men oron över att inte få i mig tillräckligt av vissa näringsämnen, till exempel kalcium till mitt allt skörare skelett, gjorde att jag ville kunna äta näringsrikt varje dag.
Därför blev jag nyfiken på databaserad fasta (Datadriven Fasting), som jag har valt att kalla blodsockerfasta, eftersom blodsockernivån är det främsta verktyget.
Blodsockerfasta siktar på att hitta minsta effektiva dos fasta mellan måltider, som ändå ger önskat resultat: till exempel viktnedgång, minskat kroppsfett, reversera diabetes typ 2, förbättrad metabol hälsa.
Genom att mäta mitt blodsocker med en enkel mätare har jag kunnat förstå om hungerkänslorna är ”äkta”. Dessutom har jag fått svart på vitt hur olika livsmedel gynnar eller försvårar att gå ned i vikt. Med tiden har jag lärt mig att skilja verklig hunger från sug och hittat mat- och fastevanor som fungerar utan att behöva hålla koll på blodsockret dagligen.
Programmet har varit strukturerat och enkelt att följa. I stället för att i förväg bestämma en viss tid jag ska fasta väntar jag tills jag känner mig hungrig. Då mäter jag blodsockret. Är det tillräckligt lågt betyder det att upplevd hunger är i linje med ett verkligt behov av energi.
Om det ligger högt betyder det att kroppen fortfarande har gott om bränsle, och inte behöver påfyllning. Bara att fasta vidare.
Numera kan jag i regel förutsäga blodsockervärdet på ett ungefär, eftersom jag har lärt mig hur det känns i kroppen, och behöver inte testa lika ofta.
Jag har kunnat identifiera vilka matrutiner och livsmedel som skapar långvarig mättnad utan att höja blodsockret till ohälsosamma nivåer. Blodsockret avslöjar obönhörligt vilka livsmedel som är problematiska för blodsockernivå och viktnedgång.
Skaparen av konceptet, Marty Kendall (Optimising Nutrition) menar: Att testa sitt blodsocker är den mest effektiva metoden för att hitta sin egen optimala matrutin utifrån individuell ämnesomsättning och livsstil.
Sedan jag börjat med databaserad blodsockerfasta (2020) har jag övergivit de långa fastorna och styrt om mitt ätande till två mål om dagen: frukost och middag – helst före klockan 17 – med fokus på intag av protein och fiberrika grönsaker. Det har blivit mycket lättare att hålla vikten, trots att jag passerat klimakteriet, som är en vanlig orsak till viktuppgång.