Lyckades leva ganska sparsamt 2022

Höjda räntor, inflation, stigande mat- och elpriser, och dyr bensin sätter press på konsumenterna. Och snart väntar dyrare hyra och kommunala taxor, tänker jag. Just nu är privatekonomi hett i medierna.

Sparekonomens bästa tips för årets fattigaste månad är:

  • Gör en budget. Inför köpstopp i januari och se hur mycket du kan spara.
  • Se över fasta kostnader. Se över lån och räntor.
  • Laga matlåda.

Inget att hämta där, för min del. Jag är tacksam att jag redan lärt mig att leva sparsamt, och inte har några skulder. Ett enklare liv och färre ekonomiska bekymmer! 

När jag summerar 2022 års kostnader blev de bara 500 kronor högre än 2021: drygt 117 000 kronor. I genomsnitt cirka 9 790 kronor per månad.

Under året har jag skärskådat posten Övrigt, som landar på cirka 1 950 kronor (1 830 kronor för 2021). Där ingår Hälsa, Hemma, Presenter, Nöjen, Kläder och textil, Alkohol.

  • Genomsnitt för kostnader per månad 2022.

    Mitt nöjeskonto är mindre än 100 kronor i månaden, så där finns inte stora pengar att spara. Att jag använder loppisbesök som vardagsnöje kostar förstås en slant. Men att jag köper kläder second-hand sparar stora pengar jämfört med att handla i vanliga butiken: 
  • Konsumentverket beräknar cirka 670 kronor per månad för skor och kläder för en 60-åring. Jag har använt 480 kronor, och då ingår hem­textil som sängkläder, handdukar och dukar. Prisexempel: jeans och byxor 40–60 kronor, tröja 40–80 kronor, hemtextil 5–30 kronor. Har fyndat fina märkesskor för under 100-lappen, och dyra jackor från Didriksons för 85–175 kronor. Även om det blir ett och annat onödigt köp har det liten betydelse, och summan går till välgörande ändamål.
  • Däremot har det blivit en del utgifter under posten Hälsa, cirka 640 kronor per månad. Produkter för egenvård och kroppsvård, som en klimak­terietant upplever sig ha stor nytta av.
  • Då vore det nog bättre att skippa utgiften för alkohol, cirka 240 kronor per månad.

I övrigt har jag under året bytt till billigare bredband och lämnat a-kassan. Nu ska jag förhoppningsvis byta till en billigare bank och hitta ett billigare virusskydd till datorn.

Intäkter från pant på burkar, flaskor och förpack­ningar blev 1 650 kronor. Sopsortering lönar sig. 😀

Läs mer:
Gör egen budget med Konsumentverkets budgetkalkyl
Koll på pengarna med tips på hur du kan planera din ekonomi och göra en egen budget.
Konsumentguidens Sparometer visar hur du kan spara genom att skära ned på onödiga utgifter

Inlägg om min budget för 2022:
Inlägg om min budget för 2021: Olssons universum | Så gick det att försöka leva snålt

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.