Häll inte skinkspad i vasken

SkinkaAtt hälla det feta skinkspadet i vasken är en dålig idé. I avloppet stelnar det på insidan av rören när det svalnar. Med tiden byggs fettlagret på, tills det till slut blir en fettpropp. I värsta fall kan det leda till över­sväm­ning hos dig eller din granne.

I stället för att slå ut fettet i diskhon – gör så här:

  • Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper. Släng sedan pappret i soporna som matavfall.
  • Större mängder flytande matfett och matolja häller du i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Skruva på korken och släng den sedan i restavfallet.
  • Miljötratten är en enkel lösning för källsortering av matolja/fett.

Att rensa avlopp och ledningar från fett är en dyr historia. För att få bort fett som lagrats i ledningarna på bostadshus måste man spola rören. En kostnad som i slutändan hamnar på hyran. Nedspolad matolja och fett i avloppet ökar också kostnader för att rena vattnet. Dessutom kan fettet dra till sig råttor, när det börjar lukta.

Så istället för att kasta skinkspadet – använd det! Gör ett traditionellt dopp i grytan eller använd som buljong i  en grönkålssoppa.

Läs mer: En miljon små steg. (2012, april). Släng fett på rätt sätt

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Miljö och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Häll inte skinkspad i vasken

 1. Lena skriver:

  Mitt valspråk: Häll inte smör i dina rör. förstår mej inte på en del råd för förpackningsinsamlingar om skölj förpackning osv. Det måste väl vara dyr historia även i avloppsverk. Och ja vi har smala rör så vi torkar ur stekpannor mm. Sen kan man ibland fundera över vilka fetter som fastnar i rören i kroppen. Förbrukar man dom är det väl svårare att få stopp där ?

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.