Försöker åter att syra grönsaker

Jag har tidigare testat att syra kål och rödbetor vid ett par tillfällen. Men jag har inte blivit nöjd med resultatet, och varit tvungen att kasta allt i soporna.

Nu fick jag åter inspiration, efter att ha surfat runt lite på hälso­bloggar. Paleoteket bjuder på ett recept, från Kokbok för sköld­körteln av Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén. De beskriver att det är enkelt och blir ett livsmedel som är nyttigt för magen. Så jag bestämde mig för att prova igen.

Läs mer: Paleoteket | Recept på syrade morötter, rödbetor eller vitkål

Burk med syrad vitkål och morot.Jag tog mest vitkål, och en liten morot, plus en halv lök och slog kryddat saltvatten över. Ätklart om sju dagar men kan få stå ett par veckor till, enligt receptet.

Håll nu tummarna för att det ska fungera denna gång!

 

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Försöker åter att syra grönsaker

 1. maria65a skriver:

  Jag brukar göra kimchi på rödkål och morot. Den lyckas alltid. Har testat vanlig surkål men det blir aldrig bra. Syrar gurkor varje år och dom går åt som godis av alla jag känner.

  Gilla

 2. Ingrid skriver:

  Lycka till!

  Gillad av 1 person

 3. Lena skriver:

  Nånstans tänder jag på alla cylindrar av alla hälsoläkningsböcker och råd som kommer. Vad jag vet om vitkål och sköldkörtel är att ensidigt vitkålsätande i kombination med jodfattig kost kan ge struma. Kålväxter innehåller goitrogener . All kål är ju jättenyttig på alla andra vis, vitaminrik anticancer osv. Men man skall kanske inte påstå att kål läker sköldkörteln.

  https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/kirurgi/struma/

  Exempel från inre Europa brukar man läsa om i högskolans näringslära. Korsblommiga grönsaker som kål, broccoli och blomkål innehåller glukosinolater, substanser som blockerar jodupptag i sköldkörteln.Finns inte så många svenska sidor, detta, är översatt citat. Det är ett inlandsproblem och mest för de som undviker joderat salt o havsfisk

  Gilla

  • Fru Olsson skriver:

   Jag är inte så insatt i sköldkörtelsjukdom eftersom jag inte lider av det för egen del.

   Enligt boken är rekommendationen att undvika goitrogener ”förlegad och har inte längre stöd i vetenskapen”.

   Gilla

   • Lena skriver:

    Mest tror jag inte man kan läka sin sköldkörtel med en bok. Ännu en som försöker tjäna pengar på sjuka. Äter man joderat salt så bör man ha bra förutsättningar att undvika struma. Men Underbaraclara opererades för struma i år så struma finns. Tror Norrlands inland har större risk En sån operation brukar innebära livslång behandling dagligen med ersättningspreparat som får ställas om ibland. Och är alltså inte så ofarligt o lättvindigt

    bra artikel m fin karta:
    https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2012/01/svenska-joderingen-av-salt-har-minskat-frekvensen-av-struma/
    citat:
    1929. Denna bekräftade endemisk strumaförekomst i Dalarna, Gästrikland, mellersta Norrland och Småland (Figur 1) [14, 35, 36], områden långt ifrån västerhavets saltinnehållande vindar [14]

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.