Fascinerande fynd från tidig fiskmåltid

Hypotesen om den akvatiska apan: att människan en tid levt vid och i vatten fascinerade mig under 1980-talet. Hypotesen tar upp funktioner som skiljer människan från våra närmaste ap-kusiner, och förklarar dem med att vi är mer anpassade till ett liv där vi ägnat oss åt att vada, simma och leta efter mat i vattenmiljö.

  • Till exempel har spädbarn en dykreflex som gör att de reflexmässigt håller andan när de hamnar under vattnet, och sprattlar med armar och ben automatiskt för att komma upp till ytan.
  • Människan har en näsa som klyver vattnet så det inte strömmar in i näsborrarna.
  • Vi har gott om underhudsfett för att isolera mot kyla, jämfört med andra apor.
  • Människor är också relativt hårlösa jämfört med människo­apor, i likhet med noshörning och elefant som båda har vattenlevande förfäder.
Läs mer: Elaine Morgan | Kvinnans nedkomst

Trots att hypotesen blivit avfärdad av forskarsamhället har jag ändå inte kunnat släppa den. Det finns i korn i dessa tankar som tilltalar. Mitt eget positiva förhållande till hav och sjö kanske bidragit? Det ”känns” som människan har ett särskilt förhållande till vatten.

Därför blir jag upplivad av nyheten att arkeologer funnit spår som antyder att tidiga människor (troligen Homo erectus), för 780 000 år sedan ägnat sig åt att koka fisk som de fångat.

Homo erectus (”den upprätta människan”) utvecklades för cirka 1,9 miljoner år sedan och dog ut för drygt 100 000 år sedan. Den antas ha gett upphov till Homo heidelbergensis som i sin tur sannolikt gav upphov till både neandertalmänniskan och vår egen art.

Fisktänder avslöjar matlagningsteknik

Fyndet gjordes i Jordandalen i Israel. Man har hittat fisktänder som inte har exponerats för direkt eld, men vars emalj som bär spår av varsam upphettning. Tänderna fanns nära en kontrollerad brandkälla, men det fanns inga fiskben i närheten, vilket tyder på att fisken troligen tillagats hel, kanske i en jordugn, menar forskaren Irit Zohar.

Om fisken tillagats på låg värme, skulle det göra fiskbenen mjukare och benägna att sönderfalla medan tänderna bevarades.

Forskare har antagit att människor lagade kött redan för 1,5 miljoner år sedan, utifrån fynd av förkolnade djurrester. Men det behöver inte betyda att man tillagade maten, menar Zohar: ”Förkolnat material bevisar bara att maten slängdes på elden.”

De flesta av tänderna tillhörde två arter som är kända för att vara goda och näringsrika matfiskar. Fisk är mer näringsrik, lättare att smälta och säkrare att äta när den är tillagad, menar Zohar. Att dessa tidiga människor kokade sin fisk är exempel på deras kognitiva förmågor, som kanske var större än vad många forskare tidigare har trott, säger hon.

Man blir intelligent av att äta fisk, har jag hört sägas. Men det kanske är tvärtom: smarta människor äter fisk.


Referenser
Ny Teknik. (2020). Här drog vår förfader Homo erectus sin sista suck. Hämtad 2022-11-22 från https://www.nyteknik.se/popularteknik/har-drog-var-forfader-homo-erectus-sin-sista-suck-6983923
New Scientist. (2022). Early humans may have cooked fish in ovens 780,000 years ago. Hämtad 2022-111-18 från https://www.newscientist.com/article/2346856-early-humans-may-have-cooked-fish-in-ovens-780000-years-ago/
Zohar, I., Alperson-Afil, N., Goren-Inbar, N. et al. Evidence for the cooking of fish 780,000 years ago at Gesher Benot Ya’aqov, Israel. Nat Ecol Evol (2022). https://doi.org/10.1038/s41559-022-01910-z

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Lästips, Prat om mat, Värt att veta och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.