Om livet, universum och ingenting

Ibland är den skönt att få höja tankarna ovan krigsrubriker, förlamande klimatångest trivial vardagsekonomi. Människans härjningar på den här planeten, och vad vi utsätter varandra för, är i det långa loppet totalt obetydligt.

Den brittiska vetenskapsserien Universum (SVT Play) ger ett större perspektiv på tiden, tillvaron och vår plats i världsrymden. Se den och fascineras! (kan ses till maj 2024).

Det är märkligt att vi ens existerar i ett universum som ter sig i det närmaste oändligt. Ännu märkligare att vi lyckats ta reda på allt det som vi faktiskt vet om det. När människan samarbetar i stället för att slåss kan hon uträtta stora ting.

Vår galax Vintergatan bara en i mängden

Namnet Vintergatan härör från fornnordisk mytologi. Ursprungligen trodde man att Vintergatan var hela universum. Men den är bara en av uppskattningsvis 2 000 miljarder (!) galaxer i universum.

Vintergatan beräknas innehålla 200–400 miljarder stjärnor, och mäter mer än 100 000 ljusår tvärs över. Ett ljusår är den sträcka en ljusstråle färdas i vakuum under ett år, cirka 1 000 miljarder mil.

Bild länkad från Rymdstyrelsens hemsida.

Vintergatan ingår i Lokala galaxhopen tillsammans med Magellanska molnen, Andro­meda­galaxen och några galaxer till.

Universum uppskattas vara 13,7 miljarder år gammalt. Det observerbara universum beräknas mäta cirka 93 miljarder ljusår tvärs över.

Universum utvidgar sig i en allt snabbare takt. Vad som orsakar accelerationen och vad den betyder för universums framtid spekulerar forskarna kring.


Referenser
Naturhistoriska riksmuseet. (2022). Galaxer. Hämtad 2022-11-21 från https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/rymden/galaxer.8050.html
Rymdstyrelsen. (2021). Hur många stjärnor finns i universum? Hämtad 2022-11-21 från https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2021/10/hur-manga-stjarnor-finns-i-universum/
Rymdstyrelsen. (2018). Ljusår. Hämtad 2022-11-21 från https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/rymdfakta/universum2/ljusar/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Olsson filosoferar, Värt att veta och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om livet, universum och ingenting

  1. bergalott skriver:

    Roligt att det är någon mer än jag som gillar dessa informativa program. De är fascinerande och lärorika i det måtto jag begriper. Vad jag impulsivt känner är stor tacksamhet att det finns så stora hjärnor som vill hålla på och forska i ämnet. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.