Om snöfall i november

I fredags kväll var jag nere i förrådet och hämtade upp mössor, kängor och tjockare vantar. Kyligare väder är aviserat. Och i dag är snöfallet över oss, med varningar från SMHI och sedvanligt trafikkaos.

Minns ett rejält snöoväder i november 1995. Jag gick på folkhögskola i Ljungskile och vi skulle till Göteborg på studiebesök i två dagar. Jag skulle få sova över hos svägerskans för­äldrar i Mölndal från torsdag till fredag. De i sin tur for på födelsedagsfirande på kvällen.

Det hade kommit lite snöflingor på eftermiddagen, men snöfallet tilltog. Senare på kvällen ringde föräldrarna och sa att de skulle stanna över där de var, för vägen var inte farbar.

När jag vaknade på fredag morgon var världen utanför tyst, stilla och totalt vit. Ingen trafik, bara mängder med snö. Såg till och med en person som kom stakande på skidor i halvmörkret.

Blev kvar i lägenheten ända till söndagen. Först då var stora vägarna plogade att jag kunde våga mig på att ta mig hem. Men först fick jag ägna en timme åt att skotta ett par hjulspår i snön på parkeringen så att jag kunde ta mig ut på stora gatan. Snöskyffel jag fick låna av en farbror som var ute och skottade sin balkong. Föräldrarna hade fortfarande inte kunnat ta sig hem till sin lägenhet när jag gav mig av.

Jag blev tvungen att köra en bra bit genom stan för att hitta en påfart som inte var för brant i lutningen, så att jag kunde ta mig upp med mina sommardäck.

Motorvägen var plogad men helt vit, och tom på trafik. Körde sakta, sakta hem.

Även 2010 snöade det rejält i november. Men då bodde jag i Askersund.

Olssons universum | 9 november 2010 – snön vräker ned
Olssons universum | 23 november 2010 – mer snö!
Olssons universum | 25 november 2010 – snart insnöad?
Olssons universum | 29 november 2010 – brrr, minus 12,5 grader!

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Om snöfall i november

 1. Ingrid skriver:

  Jag minns ett år någon gång på 60-talet när snön kom den 11 november och sedan låg kvar till i mitten på mars. Det var verkligen unikt för Gotland, även vi fick novembersnö 95 och 96, men ingenting som blev speciellt långvarigt.
  Ha en skön sondag!

  Gillad av 1 person

 2. bergalott skriver:

  Här, söder om Hjälmaren har det kommit otroliga 1/2 cm snö.
  Men det är inte värt att ropa hej förens vi är över bäcken 😉

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.