Sova på sidan städar hjärnan bäst

Varje dag produceras cirka sju gram av skadliga proteiner i hjärnan, som behöver forslas bort. I kroppen är det lymfsystemet som har till uppgift att transportera bort gamla, skadade eller farliga celler. Men där ingår inte centrala nervsystemet – hjärnan och ryggmärgen. I hjärnan är det i stället det glymfatiska systemet som städar bort skräp.

Systemet arbetar under djupsömn

Klicka på bilden för att se filmen på SVT.

Det var den danska hjärnforskaren Maiken Neder­gaard med kolleger som 2013 beskrev hjärnans ”lymfsystem”, och kallade det ”det glymfatiska systemet”:

Blodkärlen i hjärnan omges av det peri­vasku­lära rummet. Det är ett system av rör skapat av så kallade astrocyter (stjärn­formade celler som stödjer hjärnans nerv­celler). Astrocyterna skickar ut utskott som bildar ett nätverk av ledningar kring utsidan av hjärnas blodkärl. Genom det perivaskulära rummet pumpas ryggmärgsvätska, som sköljer bort avfalls­proteinerna.

Det glymfatiska systemet arbetar främst under djup sömn. När man sover vidgas det peri­vaskulära rummet och mer vätska kan flöda genom systemet.

Läs mer: Iform | Så vet du om du får tillräckligt med djupsömn

Förutom att ta bort skräp hjälper det glymfatiska systemet till att föra in näring och andra ämnen i hjärnan, som glukos, lipider (fett), aminosyror och signalsubstanser.

Glymfatiska transporten försämras med åren

Hjärtat pumpförmåga har stor påverkan på det glymfatiska systemet, enligt Neder­gaard. Under sömnen slår hjärtat långsammare och pumpkapaciteten ökar, vilket gör att systemet kan fungera optimalt.

Men med stigande ålder blir blodkärlen stelare. Även om hjärtat klarar av att pumpa runt blodet i kroppen, så är det inte tillräckligt för att pumpa runt vätskan i hjärnan lika bra som förr. Städningen blir då inte lika effektiv, menar Nedergaard.

När man jämfört glymfatisk funktion mellan unga och gamla möss visade det en dramatisk minskning (80–90 procent) hos de äldre djuren.

Många sjukdomar i hjärnan har det gemensamt att skadliga proteiner samlas i hjärnan. Det gäller till exempel Alzheimers, Huntingtons och Parkinsons sjukdom. Störd sömn är vanligt hos dem som lider av dess sjukdomar.

Därför ska du sova på sidan

Andrew Huberman berättar att sovställningen spelar roll för hur mycket skräp som kan sköljas bort ur hjärnan.

I en studie på möss visade det sig att den glymfatiska transporten var mer effektiv i sido­läge jämfört med att ligga på rygg, och att transporten gick långsammare om man låg på mage.

För den som ändå vill sova på rygg rekommenderar Huberman högläge för fötterna (så benen får cirka 12 graders lutning), så att de kommer i ett högre läge i förhållande till hjärnan.

Dessutom berättar han att lågintensiv motion (zon 2) också gynnar det glymfatiska systemet. Gärna tre gånger i veckan, under cirka 30-45 minuter, på en ansträngningsnivå som medger att man kan föra samtal och andas med näsan.

Läs mer: Olssons universum | Om pulsträning

Referenser
Huberman lab. (2021). Using Your Nervous System to Enhance Your Immune System. Huberman Lab Podcast #44
Huberman lab. (2021). Control Pain & Heal Faster with Your Brain | Huberman Lab Podcast #9 
Jessen NA, Munk AS, Lundgaard I, Nedergaard M. (2015). The Glymphatic System: A Beginner’s Guide. Neurochem Res. 2015, Dec 40 (12): 2583-99. Hämtad 2022-10-31 från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636982/

Runners world. (2016). Den bästa hjärntvätten. Hämtad 2022-11-04 från https://runnersworld.se/blogg/den-basta-hjarntvatten/

SVT. (2020). Hjärnans reningsverk fångat på 3D-film. Hämtad 2022-10-31 från https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarnans-reningsverk-fangat-pa-3d-film

Lee, H, Xie, L, Yu, M, Kang, H, Feng, T, Deane, R, Logan, J, Nedergaard, M, Benveniste, H. (2015). The Effect of Body Posture on Brain Glymphatic Transport. Journal of Neuroscience, 5 August 2015, 35 (31) 11034-11044. Hämtad 2022-11-04 från https://www.jneurosci.org/content/35/31/11034

Lunds universitet. (2018). Miljonpris för upptäckt av hjärnans reningssystem. Hämtad 2022-10-31 från https://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/miljonpris-for-upptackt-av-hjarnans-reningssystem,c2625611

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Vikt & hälsa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Sova på sidan städar hjärnan bäst

 1. maria65a skriver:

  Tänkte på ditt inlägg igår när jag la mig på höger sida för att sova ”bra för hjärnan” 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Ingrid skriver:

  Jag sover alltid på höger sida och aldrig på rygg eller på magen.
  Ha en fin onsdag!

  Gillad av 1 person

 3. bergalott skriver:

  En gång i tiden lärde jag mig lymfmassage enligt zoonterapin och en annan som var Cuppingmassage. Intressanta kurser båda två och hur viktigt det är med fri passage i stora lymfsystemet.
  Bra med nya vetenskapliga rön, för hjärnans labyrinter vet vi för lite om.
  Kram

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.