Kostfonden berättar om en nyss publicerad studie med överraskande resultat. Alla deltagare gick ned i vikt, oavsett diet och utan större begränsning av kalorier. Även de som åt ganska mycket mättat fett.
Studien gjordes i Norge på 193 deltagare med kraftig övervikt, 20–55 år, och pågick i ett år. Deltagarna lottades till tre olika dieter:
- Traditionell lågfettkost, med ganska mycket grovt mjöl. Kolhydratkällorna inkluderade raffinerade produkter, som bröd, bageriprodukter, pasta och havregryn (protein: 17 energiprocent, kolhydrater: 45 energiprocent, fett: 38 energiprocent).
- Cellulär lågfettkost, med minimalt processade råvaror. Potatis och frukt fick inte mosas, pressas eller finfördelas. Spannmål skulle helst ätas som hela korn, inte som mjöl, inga havregryn (protein: 17 energiprocent, kolhydrater: 45 energiprocent, fett: 38 energiprocent).
- Strikt lågkolhydratkost, rik på mättat fett (LCHF) (protein: 17 energiprocent, kolhydrater: 8 energiprocent, fett: 75 energiprocent).
Gemensamt för alla dieter var att deltagarna åt mycket grönsaker och naturliga råvaror. Intaget av tillsatt socker var lågt för alla grupper.
De uppmanades att äta varierat och näringsrikt med 2–3 middagar fisk per vecka, 2–3 portioner mejeriprodukter per dag och 500 gram frukt, bär och/eller grönsaker per dag. De skulle undvika sockerhaltiga drycker och konstgjorda sötningsmedel.
Intaget av energi skulle vara närmast normalt: 2 000 kilokalorier per dag för kvinnor, och 2 500 kilokalorier för män.
Alla dieter minskade kroppsfettet
Resultatet blev att alla dieter hade samma goda effekt, enligt forskarna.
Deltagarna förlorade i genomsnitt 6–8 kilo i vikt under det år som studien pågick. Det farliga bukfett minskade rejält. Även mängden leverfett minskade ordentligt i alla grupper, även hos de som åt LCHF med mycket smör och grädde.
Att deltagarna förlorade i vikt utan större kaloribegränsning, kan bero på att de undvek socker och åt ”riktig mat”:
– Så länge du drar ner på tillsatt socker och ultraprocessad mat, och äter mat baserad på bra råvaror, spelar det mindre roll vad du äter, säger forskaren Simon Dankel.