Oprocessad mat utan tillsatt socker ger viktnedgång

Kostfonden berättar om en nyss publicerad studie med överraskande resultat. Alla deltagare gick ned i vikt, oavsett diet och utan större begränsning av kalorier. Även de som åt ganska mycket mättat fett.

Studien gjordes i Norge på 193 deltagare med kraftig övervikt, 20–55 år, och pågick i ett år. Deltagarna lottades till tre olika dieter:

  • Traditionell lågfettkost, med ganska mycket grovt mjöl. Kolhydrat­källorna inkluderade raffinerade produkter, som bröd, bageriprodukter, pasta och havregryn (protein: 17 energi­procent, kolhydrater: 45 energiprocent, fett: 38 energiprocent).
  • Cellulär lågfettkost, med minimalt processade råvaror. Potatis och frukt fick inte mosas, pressas eller finfördelas. Spannmål skulle helst ätas som hela korn, inte som mjöl, inga havregryn (protein: 17 energi­procent, kolhydrater: 45 energiprocent, fett: 38 energiprocent).
  • Strikt lågkolhydratkost, rik på mättat fett (LCHF) (protein: 17 energiprocent, kolhydrater: 8 energi­procent, fett: 75 energiprocent).

Gemensamt för alla dieter var att deltagarna åt mycket grönsaker och naturliga råvaror. Intaget av tillsatt socker var lågt för alla grupper.

De uppmanades att äta varierat och näringsrikt med 2–3 middagar fisk per vecka, 2–3 portioner mejeriprodukter per dag och 500 gram frukt, bär och/eller grönsaker per dag. De skulle undvika sockerhaltiga drycker och konstgjorda sötningsmedel.

Intaget av energi skulle vara närmast normalt: 2 000 kilokalorier per dag för kvinnor, och 2 500 kilokalorier för män.

Alla dieter minskade kroppsfettet

Resultatet blev att alla dieter hade samma goda effekt, enligt forskarna.

Deltagarna förlorade i genomsnitt 6–8 kilo i vikt under det år som studien pågick. Det farliga bukfett minskade rejält. Även mängden leverfett minskade ordentligt i alla grupper, även hos de som åt LCHF med mycket smör och grädde.

Att deltagarna förlorade i vikt utan större kaloribegränsning, kan bero på att de undvek socker och åt ”riktig mat”:

– Så länge du drar ner på tillsatt socker och ultraprocessad mat, och äter mat baserad på bra råvaror, spelar det mindre roll vad du äter, säger forskaren Simon Dankel.


Referenser
Sommersten CH, Laupsa-Borge J, Andersen AIO, Fasmer KE, Holmefjord MA, Revheim I, Johannessen KK, Næsheim NT, Storås I, Leikanger T, Amundsen K, Skjerve KL, Lawrence-Archer L, Spjelkavik C, Haldorsen I, Lindseth I, Dierkes J, Mellgren G, Dankel SN. (2022). Diets differing in carbohydrate cellularity and amount similarly reduced visceral fat in people with obesity – a randomized controlled trial (CARBFUNC). Clin Nutr. Oct;41(10):2345-2355. doi: 10.1016/j.clnu.2022.08.028. Hämtad 2022-11-02 från
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(22)00322-3/fulltext
Kostfonden. (2022). Ny koststudie utmanar gamla teorier kring viktnedgång, kraftiga kalorirestriktioner och fett. Hämtad 2022-11-02 från https://www.kostfonden.se/carbfunc/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Vikt & hälsa och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.