Fann fina aroniabär

AroniabärFör många år sedan, när jag var ny i hem­tjänsten, gick jag hos en dam som berättade om bär som hon och hennes dotter plockat längs Strandpromenaden. Hon visste inte vad de hette, men sa att det fanns massor och ingen verkade förstå att de gick att äta, trots att många passerar den vägen.

Jag funderade mycket över det och höll utkik. Men det tog några år innan jag förstod vilka buskar hon menade. När jag till slut hittade dem visade det sig att det var aroniabuskar som utgjorde häck mot en oljedepå, där det dagligen står stora lastbilar och brummar utanför. De bären kändes inte så hälsosamma, så de fick hänga kvar.

I går på promenaden upptäckte jag en liten buske med mogna aroniabär längs den väg jag brukar gå. Jag har aldrig lagt märke till den förut. Jag smakade på bären: de var varken bittra eller söta, men väldigt saftiga och färgrika. Så jag plockade av alla bär och tog med mig hem.

En snabb sökning på nätet lärde mig att om vill jag få ut max av vitaminer och anti­oxidanter ska jag äta bären som de är, samt att de blir sötare efter frost. Så jag övergav min första tanke: att koka sylt, och la dem i frysen.

Enligt tidningen Land har aroniabären den högsta koncentrationen av antioxiderande antocyaniner som påträffats i någon frukt. Dessutom innehåller de ämnen som binder gifter och hjälper kroppen att bli av med dem, genom att påskynda njurarnas arbete.

De får bli hälsosam ingrediens i smoothie, tänker jag.


Referenser
Svenska Yle. (2021). Lär dig använda aronia – så här ska du skörda och tillreda det bortglömda hälsobäret för en söt och vitaminrik upplevelse. Hämtad 2022-09-27 från https://svenska.yle.fi/a/7-10006897
Land. (2017). Aroniabär – superbäret som kanske växer hos dig. Hämtad 2022-09-27 från https://www.land.se/mat-dryck/aroniabar-superbaret-som-kanske-vaxer-hos-dig/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder, Prat om mat och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fann fina aroniabär

 1. maria65a skriver:

  En fd svärmor till mig gjorde både sylt och saft av Aronia. Uppvuxen under krig i Finland så tog hon tillvara på allt som gick att äta.

  Gillad av 2 personer

 2. bergalott skriver:

  Fläderbär kan tillskrivas samma effekt som Aronia.
  Varför dessa båda inte är så uppmärksammade beror väl på att de, trots att de är nyttiga som de är – är att vi måste sockra och tillfredsställa sockerbehovet. För visst är de liiiite sura av sig.

  Här omkring där jag bor kan jag berätta att grenarna hänger nästan till marken av tyngden från bären.
  Grannarna en bit bort har Aronia som häck mellan villorna.
  Den enormt stora fläderbuskaget som befinner sig någon meter över staketet där jag bor, väller klasarna och väntar på frosten.

  Hoppas du hittar fler buskar 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Färgrik frukost | Olssons universum

Kommentarer är stängda.