Fyndade fint fruktfat från förr

Senast jag var på Dacapos second hand-butik såg jag ett fat som jag tyckte om. Det var stort med målade blommor (jag är svag för blomster!) och kostade bara 20 kronor. Men det blev inte att jag köpte det då, efter­som jag hade andra ärenden och inte hade plats att frakta det i ryggsäcken.

När jag kom till butiken i går fanns det fort­farande kvar. Och när jag försiktigt petade loss ena kanten av prislappen såg jag att det var märkt Uppsala Ekeby. Det avgjorde saken, och jag slog till.

På nätet kunde jag finna ut att Fruktfat nr 1 heter Ängsblom, är designat av Anna-Lisa Thomson (1905–1952), och tillverkades åren 1947–1953. Det finns assietter och vaser i serien också. 

På olika sajter såg jag flera fat till salu, för varierande priser upp till 349 kronor. Nu måste jag palla lite fler äpplen att lägga på det! 😀


Referenser
Uppsala-ekeby.com. (u å). Thomson, Anna-Lisa – Grödinge Antik & Design AB
Wikipedia. (2022). Anna-Lisa Thomson

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Second hand & shopping och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fyndade fint fruktfat från förr

 1. Ingrid skriver:

  Så vackert fatet är. Där gjorde du nog ett bra köp!
  /Ingrid

  Gillad av 1 person

 2. Marianne skriver:

  Å, va fint! Tänker att jag inte ska samla på mig, men ibland blir jag själsligt glad av saker. Vem vet var det där fatet har varit med om och var det tronat någonstans?

  Gillad av 1 person

 3. MHoegman skriver:

  Jag har fruktfat, assietter och vas i serien, som ett minne efter mina föräldrar och 50-talets kalas och bjudningar…

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.