Tips för att maxa mättnad

Hunger är kroppens signal att den behöver näring och energi. Men lusten att äta, aptiten, kan väckas utan att det finns ett verkligt behov i kroppen. Aptit kan väckas av känslor, minnen, dofter, vanor och beteenden, och i samvaro med andra människor. Mat kan också tjäna som tröst, belöning och sällskap i ensamheten.

I Sverige lider över hälften av befolkningen mellan 16 och 84 år av övervikt eller fetma. Övervikt är ett stort folkhälsoproblem eftersom det ökar risken att drabbas av olika sjuk­domar och för tidig död.

Den som vill behålla en hälsosam vikt bör se till att kroppen får tillräckligt med närings­ämnen utan att släppa matlusten lös. Helt enkelt att äta sig mätt på mindre.

Vad ger ökad mättnad?

Kostbloggaren Marty Kendall (Optimising Nutrition) har gjort en djupanalys av ett stort antal kostloggar. Resultatet visar att vissa näringsämnen har större effekt på hur mycket vi äter. Får i oss rätt mängd av dessa, tenderar vi att hålla oss mätta längre, på färre kalorier.

De sex viktigaste är: protein, förhållandet mellan fiber och kolhydrater, natrium (salt), kalium, vitamin B2 (riboflavin) och kalcium.

Läs mer: Optimising Nutrition | High Satiety Index Foods: Which Ones Will Keep You Full with Fewer Calories
Prioritera protein

Protein mättar mer än andra näringsämnen. I en studie kunde deltagarna minska sitt intag av energi med i genomsnitt 30 procent genom att öka andelen protein i kosten till det dubbla. I den aktuella studien ökade de från cirka 1,2 gram per kilo kroppsvikt och dag till 2–2,2 gram.

Läs mer: Olssons universum | Protein – bantarens bästa vän
Fiber fyller

De flesta som äter mycket raffinerade kolhydrater med lite fibrer (processade livsmedel) har lättare att äta för mycket. Den som vill hålla vikten gör klokt i att undvika snabb- och skräpmat.

En hög andel kostfibrer i förhållande till kolhyd­rater optimerar mättnaden på lång sikt.
Mat med mycket fibrer gör också att blodsockret stiger långsamt och bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga, vilket är gynnsamt för metabol hälsa.

Livsmedel med mycket kostfibrer är grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn.

Läs mer: Olssons universum | Därför är det lätt att överäta processad mat
Läs mer: Olssons universum | Mat som kan trigga sug och överätande 

En kost med mycket processade livsmedel bidrar också till obalans mellan elektrolyter: för mycket natrium och för lite magnesium och/eller kalium.

Natrium

Natrium är viktigt för kroppens balans mellan salt och vätska. Förhållandet mellan natrium och kalium påverkar blodtrycket. För mycket natrium kan höja blodtrycket, och öka risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. Natrium behövs också för nervernas funktion och för upptaget av glukos och vissa aminosyror.

I Sverige äter vi nästan dubbelt så mycket salt som Livsmedelsverket rekommenderar. För hälsans skull bör man inte få i sig mer än en tesked salt (6 gram) per dag. Största källa till natrium är bordssalt och havssalt. Processade livsmedel innehåller ofta mycket salt.

Kalium

Kalium är det tredje vanligaste mineralet i kroppen. Det har många viktiga funktioner, till exempel för nerver och muskler, blodtryck och saltbalans. Studier har visat att låga nivåer av kalium kan kopplas till högt blodsocker och otillräckliga insulinnivåer för att kontrol­lera blodsockret.

Vegetabiliska livsmedel är bästa källan till kalium: nötter, frön, potatis, frukt och grön­saker. Dessa livsmedel innehåller också mycket kostfibrer som fyller magen och matar tarmfloran. Men kött, fisk och mejerier är också viktiga källor till kalium.

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) har en viktig roll i kroppens energiomsättning, och behövs för att bryta ned fett, kolhydrater och protein från maten. Den som går ner i vikt eller är aktiv behöver mer riboflavin. Riboflavin finns i kött, fågel, ägg, inälvsmat, mjölk och mjölk­produk­ter, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkorn.

Kalcium

Kalcium är kroppens vanligaste mineral. Det mesta finns i skelett och tänder. De flesta livsmedel innehåller kalcium, men det är mer biotillgängligt i animalier än i grön­saker: det vill säga lättare för kroppen att ta upp.

För att tillgodogöra sig kalcium ur kosten krävs tillräck­ligt med vitamin D, och även vitamin K2 för att säker­ställa att kalciumet hamnar i ben och tänder, och inte på insidan av blod­ådrorna.

Mejerier är en god källa till kalcium, men finns även i bladgrön­saker och nötter.

Läs mer: Olssons universum | Brist på kalcium ger skört skelett

Fler tips för mättnad

Vätska ger volym

Vatten före och till maten fyller magen utan att bidra med energi. Prova också att dricka en halv liter vatten efter måltid för att öka mättnaden, i stället för att ta en andra portion. Själv upplever jag att en stor kopp varmt te efter maten håller magen mätt länge.

Prova också att ta en matsked vinäger i vattnet före maten. Eftersom vinägern stabiliserar blodsockernivån och ökar insulinkänsligheten kan den öka känslan av mättnad.

Ett annat tips är att mixa en soppa slät än att äta en buljong med bitar i. Det skänker bättre mättnad eftersom den stannar längre tid i magsäcken.

Ät långsamt

Studier visar att den som äter snabbt i genomsnitt väger mer än den som tar god tid på sig med maten. Det tar cirka 20–30 minuter att känna maximal mättnad efter en måltid. Därför är det en god idé att ge kroppen tid att signalera till hjärnan hur mycket du ätit.

Recept för viktnedgång

Mer mättnad per kalori är receptet för den som vill gå ned i vikt. För att tappa kilon gäller det att hålla nere intaget av energi – det vill säga kolhydrater och fett – och samtidigt se till att få i sig tillräckligt med protein, som mättar bra och är ett viktigt byggmaterial för kroppen. Fyll sedan på med fiberrika men kalorifattiga livsmedel, för att fylla magen och bidra med viktiga vitaminer och mineraler.

Studier visar att om kosten är mindre energität så sker viktnedgång spontant. I befolk­ningar utan problem med övervikt ligger energi­tätheten på kosten lägre: i genomsnitt på 150 kalorier per 100 gram, medan vår väster­ländska diet ofta har över 200 kalorier per 100 gram livsmedel.

En tumregel är att maten i genomsnitt inte ska innehålla mer än 100 kalorier per 100 gram. Det betyder att de livsmedel du väljer ska ha en energitäthet på 20–150 kalorier per 100 gram, tipsar närings­fysiolog David Ek i boken Ner: snabba, säkra resultat på din vikt!


Referenser
Ek, D. (2019). Ner: snabba, säkra resultat på din vikt! [Stockholm]: Bonnier fakta.
Folkhälsomyndigheten. (2022). Övervikt och fetma. Hämtad 2022-08-23 från https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/
Healthline. (2016). Ghrelin: The ”Hunger Hormone” Explained. Hämtad 211018 från https://www.healthline.com/nutrition/ghrelin#TOC_TITLE_HDR_2
Land. (2017). 5 hälsoskäl att dricka äppelcidervinäger varje dag. Hämtad 2022-07-31 från https://www.land.se/halsa/5-halsoskal-att-dricka-appelcidervinager-varje-dag/
Livsmedelsverket. (2021). Fibrer. Hämtad 2022-08-18 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fibrer
Livsmedelsverket. (2022). Riboflavin, vitamin B2. Hämtad 2022-08-18 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/riboflavin
Livsmedelsverket. (2022). Kalium. Hämtad 2022-08-21 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium
Optimising Nutrition. (2022). Fat – Optimal vs Acceptable Macronutrient Distribution Range. Hämtad 2022-07-30 från https://optimisingnutrition.com/amdr-for-fat/
Optimising Nutrition. (2022). High Satiety Index Foods: Which Ones Will Keep You Full with Fewer Calories? Hämtad 2022-08-18 från https://optimisingnutrition.com/high-satiety-index-foods/#htoc-satiety-vs-satiation
Simply Snacking. (2020). Physician Ted Naiman explains ”magic” of the Protein:Energi Diet (Chris S. Cornell). Hämtad 211014 från https://www.simplysnackin.com/blog/ted-naiman-pe-diet-book

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tips för att maxa mättnad

  1. maria65a skriver:

    Kalorier per 100g, smart det har jag inte tänkt på.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.