Som vanligt hos frisören spekulerade vi kring sakernas tillstånd. Ekonomi är ett återkommande tema. Denna gången samtalade vi om elpriser.
Frisören är villaägare med tonårsbarn, och hade upplevt en dramatisk ökning av sin månadskostnad för el. Min räkning har också blivit märkbart större, men inget som påverkar min ekonomi i stort, eftersom jag bor litet och inte har så stor förbrukning.
Sedan många år väljer jag elbolag via Kundkraft. Det är bekvämt och har hittills resulterat i rimliga priser. Varje vår sker ny upphandling, och de meddelar vilket bolag som ska stå för leveransen kommande år.
Det har varit en strid ström av olika bolag, från norr till söder. Mitt val har alltid varit rörligt pris och grön el.
I senaste upphandlingen fick jag Tibber som leverantör. De köper och säljer el där priset varierar per timme. I appen kan man följa utvecklingen:
- En morgon när jag skulle ladda telefonen var priset 13 öre.
- När telefonen var laddad var klockan över åtta. Då låg priset på 177 öre.
- Mellan nio och tio toppade dagspriset på 284 öre.
- I dag toppade priset på över sex kronor mellan nio och tio, för att sjunka till 53 öre vid efter elva i kväll.
Jag kan också få meddelande om när priset är extra högt eller lågt, eller om min förbrukning är särskilt stor.
En analys av förbrukningen hittills i augusti visar att 62 procent beror på mitt beteende: hur jag använder lampor, dator/radio, spis och liknande. Apparater som alltid står på står för 38 procent: typ kyl/frys, tjänstefördelare för bredband. det har sett liknande ut tidigare månader.
Dator och router står på långa stunder hos mig. Och så ska ju telefonen laddas. Hemelektronik står för en femtedel av hushållens el, och är den andel som ökar mest, enligt Bixia. Men jag följer deras råd att dra ur kontakten till dator och laddare när de inte används.
Jag är ju så gammal att jag upplevt 1970-talets energikris med ransonering och spartips. Då lärde jag mig vanan att släcka i tomma rum och ta på en tröja i stället för att öka värmen på elementet. Sånt sitter i.
I dag kan jag reta mig lite på högre makters vilja att ge ekonomisk kompensation till förbrukare med höga kostnader i stället för att premiera sparsamhet, vare sig det gäller el eller bensin. Att spara el är ju också en effektiv metod för att hålla nere elpriset, enligt dagens P1.
Enligt Statistiska Centralbyrån ligger en normal förbrukning för en liten lägenhet på cirka 2 000 kilowattimmar per år, och cirka 5 000 kilowattimmar för en större, (gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning). Min förbrukning ligger på minimalistiska 800–850. Att spara ner på det skulle innebära slut på blogg och surfande, en viktig del av mitt liv. Så det är inte aktuellt just nu. 😉
det irriterade mig i vintras, att jag gick omkring med tofflor och islandskofta och sov i det 15 frasiga sovrummet, med resultat att jag hamnade under gränsen för en större ersättning med några få kilowattimmar… jag hade vunnit mer på att slösa lite el. Imorgon ska jag tvätta kl 11. Det såg jag på elpriset 😅
GillaGillad av 1 person
Jag tänker att detta kanske bara är början på en omställning som vi blir tvungna att göra förr eller senare, vare sig vi vill eller inte. Det blir lättare för oss som har vanan inne! 😀
GillaGillad av 1 person
Varenda liten ansvarsfull människa försöker på eget vis få ner kostnader, av vilket ändamål det än syftar på, men… gör staten, kommuner och landsting det?
Här i den lilla byn jag flyttade till har gatlyktor på fast det inte är någon trafik alls. Och vad det kostar att släcka ner i städerna är det ingen som hojtar om. Gatlyktor, skyltar, skyltfönster osv snackas det inte om. Storstadsmänniskorna kanske blir mörkrädda, och lätta på gasen i trafiken och se sig för i mörkret är väl inget att anförtro fartdårarna.
Det här låter väl lite drastiskt måhända men varför ska det sparas på den lilla människans hushåll? Det är ju där vi lever och bor. Det är i mina ögon en rättighet att få använda ljus och värme all den stund vi har det klimat som vi har. Så slå då av ALLT onyttigt som faktiskt inte behövs.
Om vi ser på nattkartor över alla städer i Europa så inte är det den enskilde som slösar. Så vaaad är det som ger den formidabla ljuskägla som kartorna visar?
Undrar just hur det såg ut över Stockholm eller London när det var krig och total mörkläggning? Hmmm. Ok, det låter drastiskt och fånigt att ta till den liknelsen, och det var av livsavgörande betydelse då – men varför inte ifrågasätta att OM det nu är nöd vad gäller elpriset, så bör ALLA ta sitt ansvar. Och det gör du och jag och alla vi som försöker så gott vi kan.
Kram på dig och nu fick du ta det som jag gått och gruffat för mig själv om 😉 ❤ 🙂
GillaGillad av 1 person
Släcker man ner storstäderna så blir det som under kriget – folktomt. Men jag tror att många kriminella skulle uppskatta lite mörkläggning.
GillaGillad av 1 person
Ja, där har du en tanke. Det finns ju exempel på plundring av butiker under strömavbrott.
GillaGillad av 1 person
Och många kvinnor i stan vill ha mer belysning så att de kan gå ute om kvällarna utan rädsla.
GillaGillad av 1 person
Jag sympatiserar med dina synpukter. Själv hyser jag sedan länge en genuin motvilja mot alla adventsljusstakar som står och brinner dygnet runt där ingen befinner sig.
GillaGillad av 1 person