Dålig balans ökar risken att dö

Stigande ålder ökar risken för att falla och skada sig. Är du 50+ och har svårt att hålla balansen, kan det betyda en högre risk att dö inom tio år. Nu finns ett enkelt test för att se om du är i farozonen.

I en brasiliansk studie fick deltagarna stå på ett ben, med armarna längs med sidan och med ena foten vilande mot vaden. De fick tre försök på sig. 

Risken att avlida under de kommande tio åren visade sig vara nästan dubbelt så hög hos dem som inte klarade att stå på ett ben i tio sekunder. Detta även efter att man justerat för ålder, kön och kända sjukdomstillstånd.

Forskarna menar att detta är ett enkelt sätt att screena för eventuella framtida hälsorisker.

Så kan du förebygga fall: Fler än tusen dör efter fall varje år

Referenser
Araujo CG., de Souza e Silva CG, Laukkanen JA, et al. Successful 10-second one-legged stance performance predicts survival in middle-aged and older individuals. British Journal of Sports Medicine: 21 June 2022. doi: 10.1136/bjsports-2021-105360
Sveriges Radio. (2022). Svårighet att stå på ett ben kopplat till ökad risk för tidig död

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Vikt & hälsa och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dålig balans ökar risken att dö

  1. Pingback: Fler än tusen dör efter fall varje år | Olssons universum

  2. Ingrid skriver:

    Jag testade och inser att jag ligger väldigt illa till….
    /Ingrid

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.