Försök att bekämpa blomflugor

Sorgmyggor heter visst de flygfän som plågat mig länge. De förökar sig genom att lägga ägg i fuktig blomjord.

Jag har försökt att bekämpa dem manuellt genom att slå ihjäl eller suga upp med dammsugaren, och genom att försöka torka ut jorden.

Jag har använt klistriga flugpapper, och gjort flugfällor av vatten, ättika, socker och disk­medel. Jag har till och med vattnat med kemiskt bekämp­ningsmedel. Det hjälpte ett tag, men nu är myggorna här på bred front igen, och växtgiftet är slut.

Myggorna kommer ofta med hem med köpta växter. Vad jag förstår får odlarna numera inte ha bekämpningsmedel i jorden, som tidigare, och problemet har eskalerat på senare tid.

Så nu ska jag testa biologisk bekämpning. Jag har beställt nematoder som ska blandas i blomvattnet. Det är en mikroorganism som sedan ska leta upp och knapra på mygg­larverna i krukan. 

Jag har fått vänta några veckor på leveransen, eftersom paketet måste skyddas från frost. Men i går kom ett kuvert med en liten plastpåse i. Inne­hållet skulle blandas i en liter vatten, cirka en halv deciliter till varje kruka. Det blir spännande att se om det fungerar. Jag tycker mig se effekt redan, men man vet ju aldrig.

Wexthuset | Bekämpa sorgmyggor vattenflugor och blomflugor
Wexthuset | Sterilisera jord

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Mina växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Försök att bekämpa blomflugor

  1. Lena skriver:

    har du provat fönsterfilm? Högt upp bakom gardiner i flera fönster, är mycket bättre än klisterremsor. Hjälper perfekt häär

    Gillad av 1 person

  2. Pingback: Mars lovar extra klirr i kassan | Olssons universum

Kommentarer är stängda.