Så gick det att försöka leva snålt

2021 års samlade utgifter blev knappt 117 000 kronor. I genomsnitt cirka 9 750 kronor per månad. Det är aningen mer än jag hade räknat med. Å andra sidan har jag haft mer inkomster under året än jag räknat med. Därav blev jag lite mera släpphänt med utgifterna i slutet av året.

Hur utgifterna fördelat sig på ett ungefär, utslaget per månad.

Intäkter från pant på burkar, flaskor och förpack­ningar blev drygt 2 000 kronor. Ingen dålig in­komst för att plocka skräp och sortera sopor, tycker jag.

Fördelen med att ha gjort den här kollen är att jag nu vet hur kostnaderna fördelar sig. Hur mycket lägger jag på livsnödvändiga ting och på ”onödor” som second hand-shopping, till exempel. Och hur ett oförutsett olycksfall kan påverka ekonomin. Lärdomen är att man måste räkna med att det dyker upp oförutsedda utgifter.

Men nu vet jag var det finns utrymme för ytterligare besparing. Jag har också fått kunskap om hur långt mitt buffert­sparande räcker, när inkomster tryter.

 

Läs mer:
Gör egen budget med Konsumentverkets budgetkalkyl
Konsumentguidens Sparometer visar hur du kan spara genom att skära ned på onödiga utgifter

Alla inlägg om min budget för 2021:

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Så gick det att försöka leva snålt

 1. Ingrid skriver:

  Vilken bra koll du har – rena lyxfällantänket.
  Så länge jag höll på med gårdens bokföring bokförde jag även alla privata utgifter, så då hade jag samma typ av koll som du, men nu har jag slappnat av betydligt. Pengarna räcker till och en buffert finns, så jag tycker att jag klara mig bra.
  Ha en skön helg!
  /Ingrid

  Gillad av 1 person

 2. Pingback: Oväntat tillskott i januaris kassa | Olssons universum

Kommentarer är stängda.