Karelska piroger – första försöket

Har ägnat dagen åt att baka karelska piroger tillsammans med mor. En finsk specialitet. Första försöket för oss båda, trots att hon är född i Karelen och uppväxt i Finland.

Jag har bara ätit den färdigköpta varianten tidigare, och inte varit särskilt imponerad. Som en bekant uttryckte det: det smakar som papper. Men efter att ha googlat mig fram till ett recept som jag gillade (alla är olika!) skred vi till verket.

Det blev förvånansvärt gott och saftigt. Äggsmöret som är ett givet tillbehör hoppade vi dock över denna gång.

Karelska piroger

  • Portioner: 15­–20 beroende på storlek
  • Skriv ut

Pirogdeg
3–4 deciliter fint rågmjöl
2 deciliter vetemjöl
1,5 tsk salt
2,5–3 dl kallt vatten
2 msk smör eller olja

Färdigkokt risgrynsgröt

Gör så här: Rör ihop mjöl, fett, salt och vatten. Jag använde matberedare för enkelhetens skull. Knåda till en smidig deg. Låt sedan vila svalt cirka en timme.

Baka ut pirogerna på mjölat bord, cirka 0,5 cm tunn kaka. Lägg på 1–2 matskedar gröt och nyp ihop. Länk till en video som visar hur det ska göras: https://youtu.be/AFBydQVopcI?t=57

Baka i het ugn, 250–275 grader, cirka 12–15 minuter.

Pensla pirogerna med en blandning av smält smör och mjölk när du tagit ut dem från ugnen. 


Referenser
Jennifer Sandström. (2020). Baka karelska piroger med äggsmör – finskt recept. https://jennifersandstrom.se/karelska-piroger-aggsmor-recept/
Sveriges Radio. (2014). Tony Vuorinens recept på karelska piroger. https://sverigesradio.se/artikel/5851681
Wikipedia. (2020). Karelska piroger. https://sv.wikipedia.org/wiki/Karelska_piroger

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Karelska piroger – första försöket

  1. bergalott skriver:

    Jag kan också få mina infall av bakfall. Här om morgonen vaknade jag vid 5-snåret – bestämde att baka några scones för det var så länge sedan. Jovisst ja – pyttsan – svarta som sotare blev de, så de hamnade ute hos kajorna. Hörde inte plinget genom duschen. Kan du fatta? Men era piroger ser ätliga ut och roligt att göra tillsammans med mor, Eller hur? 🙂 😀

    Gilla

Kommentarer är stängda.