Fastnade för ett recept på en uppdaterad tomtegröt, kokt på svart råris. Svart julgröt känns som en kul variant på en gammal tradition. Dessutom marknadsförs svart råris som nyttigare än det vita.
Den svarta färgen innehåller antocyanin som är en antioxidant. Antocyaniner anses vara bra för god hälsa. Riset innehåller även viktiga aminosyror, fibrer, vitaminer, mineraler och proteiner. Gröten blev inte sotsvart, utan drog lite åt brunlila.
Jag njöt gröten med ”smörhåla”, en liten tesked honung och kanel. Det smakade gott!
Julgröt på svart ris
2,5 deciliter svart råris
- 7 deciliter vatten
- 1 kanelstång
- 5 deciliter mjölk (jag använde havremjölk)
- 1 matsked smör
- 1 tesked salt
- 1 matsked socker eller annan sötning
Gör så här: Koka upp riset med vatten och kanel i kastrull med tjock botten. Sjud under lock cirka en halvtimme. Jag la riset i slowcooker med hett vatten och lät det stå och svälla i ungefär en timme.
Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och sötning och koka upp. Sjud utan lock i cirka en halvtimme. Rör om ibland. Jag hade locket på till slökokaren och lät det stå tills riset tjocknat till gröt.