Tillfälligt avbrott…

Gårdagens svamppromenad slutade med dubbla frakturer i handleden, och besök på akuten. Riktigt trist.

Tog en tur till skogen för att se om det fanns några kantareller kvar. Det hade regnat rejält tidigare på dagen så jag tog gummistövlar på fötterna. Fick ihop en del gula, lite tratt­kanta­reller och några taggsvampar.

Till höger om ledstången finns en trappa av stenblock ned under bron (arkivbild).

Nedanför Tureborgen finns en bro med en sten­trappa som leder till en liten dalgång som går ner mot mitt hus. Den tänkte jag gå. Stenblocken är ojämna och var nu hala av vätan. Jag halkade, och tog emot mig med vänster­handen i fallet, krockade med vänster sida av ansiktet med berget. Aj…

Blev sittande på ett trappsteg, svor inom­bords och försökte uthärda smärtan. Hand­leden var tydligt skev, och jag hade svårt att avgöra hur mycket jag slagit i huvudet. Det blev mycket mödo­samt att ta mig upp på bron igen.

Naturligtvis låg telefonen i fickan på den sida där armen var bruten. Dessutom hade jag moskit­näts­jackan ovanpå. Det tog en stund att få fram mobilen. Jag var glad att jag hade den med mig!

Appen SOS 112 kom till nytta. Den kan ange position om man själv inte kan beskriva var man är. 

Ambulansen kom väldigt snabbt, kändes det som. Tror att jag tuppade av en liten stund. Tjejerna fick dra båren en bra bit uppför backen. Tur att det inte hände ute i terrängen som är ganska oländig.

Väl på akuten blev det inte heller någon längre väntan innan jag fick morfin, röntgen och armen upphängd i en ställning för att kunna rätas ut inför gips. Tydligen hade benet gått igenom huden. Jag fick till och med penicillin eftersom jag vid det laget missat middagstabletten mot borrelian.

Och ganska snart fick jag besked att frakturen måste opereras. En annan dag…

Inga pengar hade jag med mig, men sjuktaxi kunde jag få åka på faktura. Jag fick en grön engångskofta, understället var blött och alldeles för trångt för en bandagerad arm. Gipset går till strax under armhålan för att fixera så att underarmen inte vrids.

Hade ringt SOS klockan 13.15, strax efter sex var jag hemma igen. Med nyplockad svamp och en påse värktabletter.

I dag är det svullet, och gör ont så fort jag rör arm och fingrar. Det ska göras övningar varje timme för att hålla ned svullnad och bibehålla rörlighet i fingrar och axel. Sånt som jag hjälpt strokepatienter med många gånger. Fast de brukar inte ha någon känsel i sin arm.

Jag är ju vänsterhänt, så detta lär bli både lärorikt och tålamodsprövande.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder, Om Olsson, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tillfälligt avbrott…

 1. maria65a skriver:

  Vilken tur i oturen! Hoppas att du får tid för operation inom en rimlig tid. Och ta det lite lugnt nu!

  Gillad av 2 personer

 2. Carina skriver:

  Oj vilken dramatik och otur! Tur att du hade mobilen med dig och fick hjälp snabbt. Önskar dig god läkning!

  Gillad av 1 person

  • Fru Olsson skriver:

   Många tack! Ja, jag har haft tid att begrunda alternativa scenarion som kunde inträffat, så jag är evigt tacksam att det ändå avlöpte så smidigt. Ha det bra själv!

   Gilla

Kommentarer är stängda.