Snabb visit på vårdcentralen

I dag var rodnaden kring mitt fästingbett tillräckligt stor för att kontakta vårdcentralen. Fick telefontid 9.50 och besökstid klockan 10.30 hos akutsköterskan. Raskt marscherat!

Jag fick fästingen en vecka in i september. En sån där mini som knappt syns. Jag skulle bara plocka upp en plastflaska ur gräset längs promenaden. Såg inte den lilla svarta pricken på vristen förrän på eftermiddagen när jag kommit hem.

Jag tog bort den genast men var väl inte så försiktig. Det är svårt att få grepp om de små. Det blev ett större märke än vanligt efteråt, så jag noterade dagen i almanackan och har hållit koll sedan dess.

Inte förrän bit in i oktober hände något. En liten rodnad som sedan spred sig ganska snabbt. Den ska vara fem centimeter, enligt 1177. Jag mätte med måttband. Jodå, i alla fall på ena ledden.

Häromdagen såg jag doku­men­tär­en Fästing­kriget på SVT Play (finns kvar till oktober 2023). Den handlar om filmaren Joonas Berghäll som lider av kronisk borrel­ia med en mängd besvärliga sym­tom, och jakten på att få någon fungerande behandling. En riktig skräck­film, om du frågar mig. Så jag kände mig ganska motiverad att gå till vårdcentralen i det här läget.

Sköterskan tyckte nog att det liknade borrelia och tillkallade läkare, som instämde. När doktorn skulle läsa från min journal frågade hon sköterskan om det var rätt patient – med tanke på födelsedatumet. Så jag fick konfirmera med att säga mitt personnummer.

Jag tyckte att du såg yngre ut, förklarade doktorn. Kanske inte hade hänt om jag inte haft munskydd på mig. Men en trevlig komplimang ändå!

Recept på penicillin fanns hos apoteket tio minuter senare. Nu får jag hoppas att  medicinen inte ger en allergisk reaktion. Jag har haft problem med det tidigare. Den som lever får se. 😀

TBE oroar jag mig inte för, det har jag fått fyra vaccindoser mot.

Läs om borrelia och TBE.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Vikt & hälsa och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.