Svamp att sylta och en överdos äpplen

Gårdagen var regnig och grå. Inte läge för en badpromenad. Men kanske för en snabb tur i skogen? Inte så mycket kryp och flygfän i farten när det är blött.

Jag hade lämnat en del små trattkantareller på ett ställe senast jag var ute. De jag plockade då torkade på ett kick, så jag var sugen på lite fler att lägga på hatthyllan. Bra att krydda med i grytor och såser.

Jag tog en annan väg än den vanliga och hamnade på nya ställen. Och där växte det förstås – kantareller. Gula, fina, i rader och grupper. Trots att jag hade gott om varan hemma blev det för svårt att gå förbi och lämna kvar… 😀

Dessutom fanns det mängder av jättefina bleka taggsvampar. Gjorde pytt av dem jag plockade senast, tillsammans med kantareller och tärnad rödbeta. Så gott! Så jag kunde inte motstå att ta en stor påse av dem också.

Regnet varierade, i täta skogen vätte det inte så mycket. Men till slut var jag väldigt fuktig, trots regnställ, regnhatt och gummistövlar. Men jag bestämde mig ändå för att gå svängen runt kyrkogården. Där finns gamla äppleträd med goda citronäpplen. Senast jag var där var det för tidigt på säsongen.

De stora, fina äpplena hängde förstås i toppen, dit jag inte kunde nå. Men jag hittade en del av varierande kvalitet på marken. De duger fint att göra vinäger av, tänkte jag och fyllde rygg­säcken.

En snabb sväng i skogen blev till slut halva dagen. Jag var trött i ryggen när jag kom hem. Det visade sig att ryggsäcken med äpplen vägde sju kilo. Och så alla svamparna på det.

Så skulle ju allt tas om hand. Det tog resten av kvällen…

Av alla små, fasta kantareller gjorde jag syltade kantareller. Det smakade jag första gången på Vätterns fånge i Askersund: ångbåten Motala Express julbordskryssning för många år sedan. Sedan införde vi det genast på vårt eget julbord, maken och jag.

Jag lånade ett recept från kocken Henrik Mattssons Receptfavoriter:

Syltade kantareller

 • 2 liter fin rensad svamp, till exempel kantareller
 • 2 teskedar salt
 • 2 matskedar citronsaft
 • 2 deciliter ättiksprit (12 procent)
 • 3 deciliter vatten
 • 2 deciliter socker
 • 1 bit färsk ingefära, skivad
 • 1 röd chili,  finhackad (jag tog torkade flingor)
 • 1 bit kanel
 • 3 kryddnejlikor
 • 2 schalottenlökar (jag hade bara vanlig gul lök hemma)

Kantareller i kastrullGör så här: Sterilisera först burkarna: 120 grader varm ugn i tio minuter eller koka dem några minuter.

Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock. Skiva lökarna och tillsätt. Koka upp och sjud i tio minuter.

Blanda ättiksprit, vatten, socker, kryddor och koka upp så att sockret löser sig. Tillsätt svampen och låt sjuda i fem minuter.

Lägg svampen i burkarna och täck med lag. Låt kallna under lock. Förvaras i kylen. Ska dra minst ett dygn innan servering men håller sig upp mot ett år.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Natur & väder, Prat om mat och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.