Nu snålar jag på vattnet

Från och med september debiterar min hyresvärd vattenförbrukningen separat från hyran. Det är bra, tycker jag. Det stimulerar till att vara varsam med vattnet, både för miljöns och plånbokens skull.

Enligt hyresvärden brukar förbrukningen av vatten sjunka med minst 20 procent med individuell mätning. På hemsidan kan varje hyresgäst följa sin förbrukning. Dessutom finns en översikt, så att man kan jämföra sin förbrukning med de andra hushållen.

Jag har aktivt ändrat vattenbeteende, och försökt att vara extra sparsam. Som ett experiment för att se hur mycket jag kan dra ned på förbrukningen. När nu halva månaden passerat gick jag in på min sida för att kolla hur det ser ut.

Olika grafer visar fakta pedagogiskt. Bland annat får jag veta att jag just nu ligger på plats 11 (kallvatten) och 13 (varmvatten) jämfört med övriga 73 hushåll. Det vill säga ganska låg förbrukning. Sånt gläder förstås en snåljåp!

Så använder vi vattnet

I Sverige förbrukas i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn, enligt Svenskt vatten:

 • 60 liter för personlig hygien
 • 30 liter för toalettspolning
 • 15 liter för disk
 • 15 liter för tvätt
 • 10 liter för mat och dryck
 • 10 liter övrigt

Personligt hygien och toabesök kostar mest vatten. Tio minuters dusch förbrukar cirka 120 liter vatten, som dessutom gärna ska vara ganska varmt. Ett badkar kan rymma upp till 200 liter.

Toaletten står för 20–25 procent av förbruk­ningen. Äldre modeller kan dra hela 12 liter per spolning, medan nya bara drar 2–4 liter beroende på om man väljer liten eller stor spolning.

Jag som har stamrenoverat nyligen har fått snålspolande toa och kranar, och badkaret utbytt till dusch. Det gör det enklare att vara sparsam. Till exempel: ett nytt, snålspolande duschmunstycke kan minska förbrukningen per minut med 40–50 procent jämfört med ett gammalt.

Diskmaskin drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskin cirka 50 liter vatten för en tvätt. Att diska under rinnande vatten i 10 minuter kan förbruka hela 120 liter vatten.
Själv diskar jag för hand, och använder den gemensamma tvättstugan, så här går det inte åt så mycket för min del.

Miljövännens vattensmarta tips

Ta en kort dusch i­ stället för att bada i badkar. Fem minuter kortare dusch kan spara upp till 70 liter vatten. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig eller schamponerar håret.

Stäng av vattnet när rakar dig eller borstar tänderna. Jag har börjat att tappa upp en halv mugg med vatten för att skölja tandborste och tänder. Det räcker gott.

Har du en äldre vattenslukande toastol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning. Eller låt bli att spola varje gång, om du inte tycker det är för äckligt. Kanske funkar bäst för en singel…

Fyll disk- och tvättmaskin helt innan de körs. Skölj inte av porslinet innan och använd helst kortprogram.

Undvik onödig disk. Jag använder till exempel samma tekopp hela dagen i stället för att ta en ny varje gång.

Tappa upp vatten och diska i ho, skölj i balja. Använd diskvattnet som blir över för att skölja ur förpackningar som ska återvinnas. Eller klipp upp förpackningarna och torka ur med ett papper i stället för att skölja med vatten.

Undvik att skölja och skala rotfrukter och grönt under rinnande vatten.

Fyll en flaska med vatten och ställ i kylen så har du alltid kallt vatten. Du kan spara upp till 12 liter om du låter bli att spola en minut för att få kallare vatten. Ta vara på det ljumma vattnet som stått still i kranen över natten. Använd till att skölja disk, eller att vattna blommor med.

Ha alltid upptappat vatten för beredskap om det skulle bli avbrott. Vi behöver 3–5 liter vatten per person och dygn för att dricka och klara den mest basala hygienen vid kris.

Tvätta inte bilen hemma eller i naturen, då rinner smutsvattnet rakt ut i närmaste vattendrag. En biltvätt som har oljeavskiljare och reningsverk minskar påverkan på miljön. Vissa biltvättar återanvänder även vattnet.


Referenser
Avloppsguiden. (u å). Toaletter. Hämtad 2021-09-15 från https://avloppsguiden.se/informationssidor/toaletter/
Gnesta kommun. (2020). Tips på hur du kan spara vatten. Hämtad 2021-09-15 från https://www.gnesta.se/bostadmiljo/sparavatten/tipspahurdukansparavatten.4.6a7cfb7b17292b23af85a6af.html
Livsmedelsverket. (2020). Använd vattnet smart. Hämtad 2021-09-15 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/dricksvatten/vattenbrist_spara_vatten
Naturskyddsföreningen. (2021). Tips: Så kan du spara vatten hemma. Hämtad 2021-09-15 från https://www.naturskyddsforeningen.se/inspiration-tips-och-verktyg/tips-sa-kan-du-spara-vatten-hemma/
Njudung energi. (u å). Spara vatten. Hämtad 2021-09-15 från https://www.njudung.se/sparavatten/
Region Gotland. (2021). Spartips. Hämtad 2021-09-15 från https://gotland.se/91007
Svenskt vatten. (2021). Dricksvattenfakta. Hämtad 2021-09-15 från https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/dricksvattenfakta/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nu snålar jag på vattnet

 1. Marianne skriver:

  Där jag bor ingår vattnet i hyran, försöker ändå vara sparsam med vatten för vi har vattenbrist ibland och grundnivåerna är låga. Sköljer disken i balja och vattnar med det vattnet, tvättar i tvättstugan och spolar inte i onödan. Nattetid inte alls, ifall det bara är kiss.

  Är lite förvånad över att det finns så många med barn som inte tänker att smack på hur allt detta slöseri med resurser kommer att påverka deras barns framtid. Ser bara hur det är där jag bor, i stort sett, ingen med ättelägg ser ut att bry sig. Har ju ingen statistik men der verkar vara påfallande många ensamstående människor utan barn som oroar sig mer för hur det ska gå i framtiden. Borde ju vara tvärtom, vi om några borde ju kunna dö i lugn och ro. utan en tanke på planeten och framtida generationer.

  Gilla

  • Fru Olsson skriver:

   Tack för att du delar med dig!

   Vi ensamstående utan barn kanske är de som har tid att reflektera över sakernas tillstånd? 🙂

   Å andra sidan tror jag att mer kunskap kan öka medvetenheten.

   Gilla

 2. Pingback: Skogen bidrar till maten i september | Olssons universum

Kommentarer är stängda.