Därför blir du fet av fruktos

Fruktos tycks förändra celler i mat­smält­nings­kanalen på ett sätt som ökar intaget av närings­ämnen, enligt en förberedande studie.

Resultatet skulle kunna förklara sambandet mellan ökat intag av fruktos, fetma och vissa cancerformer som ses världen över, menar forskarna.

Fruktos påverkar tarmluddet

Den aktuella studien fokuserade på hur en diet med mycket fruktos på­verkade tarmluddet, villi, de tunna, hårliknande strukturerna som täcker insidan av tunntarmen. Villi gör att tarm­ens yta blir större, och hjälper kroppen att ta upp näringsämnen från maten när den passerar genom mat­smältningskanalen.

Studien utfördes på möss som delades in i tre grupper:

 • en grupp fick vanlig fettsnål kost,
 • den andra fick en diet med mycket fett,
 • den tredje serverades också en högfett-diet, men med tillsatt fruktos. 

Resultatet blev att de möss som fick tillsatt fruktos i dieten utvecklade tarmludd som var 25–40 procent längre än övriga. De blev också mer feta än de möss som fick fettrik kost utan fruktos.

”Våra kroppar är inte utformade för att äta så mycket fruktos som vi gör”, menar Marcus DaSilva Gon­calves, som är en av forskarna bakom studien.

Fruktos kallas ibland fruktsocker och finns i många livsmedel, till exempel i frukt. Vanligt vitt socker, sackaros, består av lika delar glukos och fruktos.

Tidigare i människans historia var tillgången på fruktos begränsad till mogen frukt och bär under hösten. I dag ingår fruktos i en mängd livsmedel, både i form av tillsatser, i vanligt socker och i frukt och bär som finns tillgängliga året om.

Fruktos gynnar cancerceller

Tidigare forskning från teamet har visat att fruktos i kosten kan öka storleken på cancer­tumörer i tjocktarm och anal. Men detta kunde förhindras genom att blockera fruktos­metabolismen.

”Fruktos skiljer sig från andra socker­arter, och det omsätts annor­lunda i kroppen. Vår forskning visar att fruktos främjar förlängning av villi och stöder tarmtumörtillväxt”, säger Goncalves.

Fruktos kan bara omsättas av levern. Levern omvandlar sedan fruktos till fett. Fruktos påverkar kroppen på samma sätt som alkohol, enligt vissa forskare, som menar att ett övermått av fruktos fungerar som ett gift för levern och bidrar till fettlever.

Läs mer: Olssons universum | Socker gör dig fet, sjuk och beroende 

Referenser
Weill Cornell Medicine. (2021). Research Uncovers How Fructose in the Diet Contributes to Obesity. Hämtad 2021-08-23 från https://news.weill.cornell.edu/news/2021/08/research-uncovers-how-fructose-in-the-diet-contributes-to-obesity
Livsmedelsverket. (2020). Socker. Hämtad 2021-08-23 från https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/kolhydrater/socker

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Om socker, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Därför blir du fet av fruktos

 1. bergalott skriver:

  Tack. Myyycket bra inlägg för mina funderingar ang socker. 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Marianne skriver:

  Utan att vara särskilt påläst i ämnet så är jag övertygad om att man går upp i vikt av för mycket frukt. Med alkoholistgenen i funktion och ett stort äppelintag under höstarna gick jag upp flera kilo. Är otroligt duktig på att knapra morötter också tror även på att de kan öka ens vikt. Detsamma säger en äldre vän till mig, annars är det aldrig någon som tror på mina hemsnickrade teorier. Dessutom fräter all fruktsyra på tänderna.

  I början på min vegetariska bana för sisådär 25 – 30 år sedan, köpte jag en bok som jag tror heter ”Socker dödar,” minns inte författarens namn men han var övertygad om att frukt inte var så nyttigt som det påstås och att han t o m ansåg att det bästa var att avstå helt eller åtmistone minska intaget rejält. Då tyckte jag att han var en kuf men idag är jag beredd att ge honom rätt i mycket. Blev lite lång kommentar men det är ju ett intressant ämne.

  Gillad av 1 person

 3. Macilane skriver:

  Det värsta för min del är att fruktos förstärker mina två mediciners biverkningar, diarré, så jag får äta mycket mycket litet fruktosprodukter. De värsta var nektariner.

  Gilla

  • Fru Olsson skriver:

   Lös i magen är inte kul…

   Inget ont som inte har något gott med sig, tänker jag. Jag menar, då har du ju anledning att avstå fruktos som ju ändå inte är så nyttigt.

   Sköt om dig!

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.