Ät så lite socker som möjligt!

Samtidigt som jag publicerade mitt senaste inlägg om sockrets skade­verkningar i människokroppen kom nyheten från Livs­medels­verket. Den europeiska livsmedels­säkerhets­myndigheten Efsa har gjort en massiv genomgång av  vetenskaplig kunskap kring sockrets effekter på hälsan.

Slutsatsen är att det finns ett tydligt samband mellan tillsatt socker och ohälsa, som till exempel fetma, typ 2-diabetes, höga blodfetter och högt blodtryck. Risken för skadliga effekter på hälsan ökar linjärt: det betyder att ju mer tillsatt socker i dieten desto mer ökar risken att det påverkar hälsan negativt.

De vetenskapligt säkraste sambanden ses för läsk, enligt undersökningen.

Efsa menar därför att konsumtionen av tillsatt socker bör vara så låg som möjligt, efter­som det inte går att sätta en gräns för hur mycket tillsatt socker man kan äta utan risk för hälsoeffekter.

Resultatet av Efsas genomgång kommer att ingå som underlag för de nordiska närings­rekommendationerna som revideras just nu. 

Läs mer
Livsmedelsverket | Efsa välkomnar synpunkter på ny bedömning av sockrets hälsoeffekter
Olssons universum | Socker skadar cellernas kraftverk
Fler inlägg om socker

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Om socker, Prat om mat och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ät så lite socker som möjligt!

 1. maria65a skriver:

  Och tänk att en gång i tiden ansågs socker vara nyttigt. Tiderna förändras

  Gillad av 1 person

 2. bergalott skriver:

  Jag har fått för mig att sockerfritt, vad gäller olika drycker, är humbug. Har upptäckt ett formidabelt motstånd när jag säger detta till föräldrar som ohejdat låter barnen dricka dessa ”ofarliga” sockerfria ”socker”fria drickor. Är jag dum eller?

  Gillad av 1 person

 3. bergalott skriver:

  Hej igen 🙂
  Har bestämt för mig att du lagt in något om kolsyran och hur dålig den är för våra kroppar. Nu har jag letat på dina sidor och sökt men hittar inte. För visst har du lagt in något om det? Skulle bli glad om du kan hjälpa mig. 🙂
  Du har mycket som ramlar in i mina grå och din blogg är väldigt givande. Bara så du vet.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.