Mitt försök att göra äppelcidervinäger

I en bok med huskurer från Österrike fick jag inspiration att göra egen äppelcidervinäger, en produkt jag använder mycket. Efter en snabb sökning på internet hittade jag ett liknande recept från tidningen Land som jag valde att prova.

Jag köpte en låda Svinnsmart frukt – mest äpplen – på Willys för 20 kronor. Eftersom det inte var ekologisk frukt valde jag att skala äpplena.

I receptet står att man ska riva frukten, men jag skar den ganska smått och la i en stor plastburk. Men eftersom det var så små bitar blev det svårt att inte få bitar att flyta upp till ytan när jag skulle täcka allt med vatten. Ångrade att jag inte gjort större bitar, vilket rekommenderades i huskurs-receptet.

Ovanpå allt täckte jag med en bit tyg. Sedan fick det stå och dra i fyra veckor: jag tittade till och rörde om en gång i veckan under den tiden.  Det började snart att lukta jäst.

Efter fyra veckor var det dags att sila av. Vätskan var ganska grumlig men den såg ändå gul och fin ut, och luktade inte oävet. Sedan skulle den stå och klarna i fyra till åtta veckor, och röras om en gång i veckan tills spritdoften försvunnit.

Det smakade inte vinäger i början. Egentligen smakade det inte något särskilt, och jag tänkte att det blivit misslyckat. Men jag lät det stå ändå, och rörde om i vätskan då och då.

Efter ett par veckor började det dock smaka lite mer åt vinäger-hållet. Efter drygt fyra veckor hade det blivit fin vinäger! Till och med en liten antydan till vinägermoder

Två fina flaskor med egen vinäger står och gonar sig i kylen. Plus en burk med bottensats och vinägermoder att ha till nästa omgång.


Källor
Land. (2017). Steg för steg – så gör du din egen äppelcidervinäger. Hämtad 210404 från https://www.land.se/mat-dryck/steg-for-steg-sa-gor-du-din-egen-appelcidervinager/
Berndl, K. & Hofer, N. (2016). Huskurer: från natur och skafferi. Stockholm: Norstedts.  https://libris.kb.se/bib/19404534
 

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mitt försök att göra äppelcidervinäger

  1. Macilane skriver:

    Grattis! Bra jobbat! Sådant fint arbete lade jag istället ned på att göra vin. Det var en lycka och förhöjde livskvaliteten. Men, numera, med blodtrycksmediciner och andra viktiga mediciner så tog den glädjen slut. Det vi får nöja oss med är lättöl (gråt, gråt)

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.