Lyxig snabbmat: räksoppa

Efter gårdagens långpromenad i fukt och nordanvind var jag sugen på något värmande när jag kom hem. Jag hade tagit fram några räkor att tina på morgonen, men sallad kändes inte motiverat.

Eftersom jag hade sparat de frysta skalen från övriga räkor i påsen gjorde jag en snabb räkfond, som grund till en soppa. Den fick puttra klart medan jag duschade. 

Enkel räkfond

  • Räkskal
  • Vatten
  • Lök, finhackad
  • Tomatpuré (jag hade ingen utan tog en färsk tomat utan kärnor)
  • Smör
  • Vinäger (eller vin, citronsaft)
  • Salt, ev lagerblad, dill

Gör så här: Fräs löken i smör, och tillsätt sedan räkskalen. Låt fräsa några minuter och tillsätt sedan tomatpuré och blanda. Tillsätt vatten, salt vinäger, lagerblad. Låt koka cirka tio minuter. Sila bort skalen.

Till soppan fräste jag andra halvan av löken i lite smör, och tillsatte sedan en liten, grovriven morot, en halv, liten zucchini i tärningar, lite tärnad sötpotatis som fick koka några minuter.

Mixade därefter allt till en slät soppa. Tillsatt lite kokos­grädde, plus kokt broccoli som blev över från igår (annars hade det blivit sugarsnaps). Lyxade med lite saffran, som jag har marinerat i sprit

Lite oregano från promenaden, och fin­hackad kirskål fick gå i före servering. Räkorna la jag i råa på toppen, när det var dags att äta.

Origanum vulgare. Bild av Hans Braxmeier, Pixabay

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lyxig snabbmat: räksoppa

  1. Pingback: Lite utsvävningar i maj | Olssons universum

Kommentarer är stängda.