Provar göra egen surkål

Fick med mig Autoimmun kokbok hem från biblioteket för inspiration i köket. Ett av de första recepten var hemgjord surkål. Jag har kikat på liknade recept flera gånger tidigare men hittills dragit mig för omaket. 

Men en burk surkål kostar nästan 40 kronor, och jag har ju föresatt mig att leva snålt. Dessutom hade jag en bit vitkål som legat bra länge i kylen.

Satsen var för 900 gram kål och tre matskedar salt. Jag hade bara 475 gram. Så det vara bara att räkna om.

Receptet var enkelt: riva kål fint med mandolin i en stor bunke och varva med salt. Låta stå tio minuter och sedan knåda med händerna eller rådbråka med redskap tills den vätskade ordentligt.

Det var inte så himla jobbigt ändå. Bra motion för armarna.

Sedan knökade jag ner kålen ordentligt i en glasburk. Nappade på tipset att täcka med en vattenfylld plastpåse, efter­som kålen måste hamna under vätskan. Hade tänkt att krydda, men det glömde jag.

Nu ska den stå och jäsa i sju till tio dagar. Håll tummarna!


Källa
Hultén, K. & Nisbet Nilsson, C. (2016). Autoimmun kokbok: läkande paleokost. [Saltsjö-Boo]: Argus information. https://libris.kb.se/bib/19278320

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Provar göra egen surkål

  1. MHögman skriver:

    Tipset med vattenfylld plastpåse som tyngd tar jag fasta på! 👍

    Gillad av 1 person

  2. Herr Johansson skriver:

    Göra egen surkål har legat i ”pipeline” ett bra tag nu. Köpesurkål är som du säger rätt överprisad (och kanske inte heller speciellt god alla gånger). Nu gav du mig en knuff i rätt riktning. Tack!

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.