Jag pantar mera

Som jag tidigare nämnt plockar jag oftast upp de aluminiumburkar och plast­flaskor som jag ser längs mina promenader. De kan återvinnas, och naturen mår bättre av att slippa dem.

För den skull har jag alltid med mig plastpåse i ryggsäcken. Jag har ett stort lager av påsar, som jag samlat på jobbet:

Vid leverans av rullstolar ligger benstöd och fotplattor i en plastpåse som påhäng på körhandtaget. När jag märkte att mina kollegor bara klippte sönder påsen och kastade den i soporna tog jag för vana att knyta upp dem prydligt och spara. Jag brukade göra en räd varje fredag eftermiddag när förrådet fyllts på (på senare tid har Hjälp­medels­centralen slutat med plastpåse och lägger benstöden i en syntetpåse som ska returneras. Bra!).

Om jag hittar herrelösa påsar i diket, som inte är för smutsiga, så använder jag även dem.

Vinst för miljön och för Tant Pant

Under 2020 blev det inte så mycket promenerande som jag tänkt. Bland annat på grund av en smärtande häl. Men det blev ändå cirka 500 kronor i pantpengar för insamlade burkar och flaskor, och dessutom minst 300 burkar utan pant som gick till återvinning.

I år har jag sluppit det onda i foten och kunnat vandra en hel del. Efter bara tre månader på 2021 har jag redan samlat in drygt 600 kronor i pantreturer. Ofattbart. Beteendet att lägga burken där man går och står har definitivt ökat.

Nere på gården plockar jag burkar som lämnats på rabatt­kanter och i buskarna trots att det finns tre papperskorgar inom några meter. Det är märkligt att ”energidryckerna” inte ger någon energi, eller stimulerar till aktivitet…

Och häromdagen hittade jag en halv kasse returer nyss slängda i diket mot Bodeleåns natur­reservat. Jag hade passerat där bara några dagar innan och plockat, så jag vet att de inte fanns där då. Liten festlig sammankomst, kanske? Flaskorna var fyllda med godis­papper och cigarett­fimpar. Så låg där även en tub med glidmedel, och något slags cigarett­rullar av hampa…


Tidigare inlägg i ämnet

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Miljö och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Jag pantar mera

  1. Tony skriver:

    Intressant, 600:- är riktigt bra.

    Gillad av 1 person

  2. Macilane skriver:

    Hej! Vad roligt och trevligt och givande det är att ha funnit din blogg. Här kommer jag nog att läsa och grunna på vad du skriver!

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.