Fortsatt sparsamhet lönar sig

Februari: Att leva så billigt som möjligt är, som tidigare sagt, mitt projekt för 2021.

Olssons universum | Jag försöker slimma mina kostnader

Januaris utgifter gick på drygt 12 000 kronor. Då ingick lite efter­släpande kreditkortsutgifter från mitt 60-årsfirande i december. Men i övrigt var månaden bara jobb och inga nöjen, så det blev ändå en rejäl slant att spara till magrare tider. Och vi fick ju hela  1 ­500 kronor i jul­bonus (före skatt) av arbetsgivaren, lite plåster på såren efter ett år med corona i vården.

I februari blev busskortet åtskilliga hundralappar billigare. Och nya mobiloperatören bjöd även denna månad på gratis avgift. Dessutom upptäckte jag att jag var berättigad till full friskvårdspeng från jobbet, trots att jag skulle sluta min anställning den sista i månaden. Alltså passade jag på att köpa årskort på gymmet även för nästa år. Behövde bara lägga till 100 kronor ur egen plånbok.

Däremot kom ekologiska köttlådan, en utgift på närmare 1­ 500 kronor. Och så unnade jag mig lite vin att fira mina nya omständigheter.

Trots detta slutade februaris utgifter bara på cirka 9 900 kronor.

Fortsättningsvis får det bli cykel eller apostlahästar för närtrafik. Februaris promenader har redan genererat drygt 200 kronor i pantretur för burkar och flaskor som folk inte orkat bära med sig till butiken för återvinning.

Koll på pengarna med Konsumentverket

I broschyren Koll på pengarna anger Konsumentverket ungefärliga kostnader för ett vanligt leverne. Om jag har räknat rätt så ska jag ligga på cirka 11 700 kronor. Då ingår bara det allra nödvändigaste, det vill säga ingen alkohol, tobak, festmat, fika ute eller ut­svävningar som till exempel semesterresor eller nöjesliv.

Konsumentverkets beräknade kostnader (2021):


Referenser
Konsumentverket. (2021). Koll på pengarna. Hämtad 210131 från https://publikationer.konsumentverket.se/privatekonomi/koll-pa-pengarna

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Konsumentnytta och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Fortsatt sparsamhet lönar sig

 1. Herr Johansson skriver:

  Ekologisk köttlåda låter smaskens. Å pantpengarna räcker ju faktiskt till en flaska riktigt gott vin att dricka till! Det är vad jag kallar livskvalitet 😉

  Gillad av 1 person

 2. Anna skriver:

  Intressant läsning! Det är så kul att läsa om hur andra håller ner sina kostnader och se hur konsumentverket beräknar ”vad man kostar” att leva. Får du inte en liten tävlingsinstinkt i att ”slå” dessa riktkostnader? Det får jag, det ska allt kunna gå att leva billigare… 😉 Bra kämpat med dina ”städ-promenader”. Jag ska ta med mig en påse ut på min promenad idag.

  Gillad av 1 person

  • Fru Olsson skriver:

   Heja dig! Med Willys Svinnsmarta lådor är det lätt att hålla ned matkostnaderna. Men jag tror att jag sparar mest på att inte ha bil, inga dyra nöjen, rökfri och bor billigt.

   Gilla

   • Anna skriver:

    Ja, samma här. Förutom bilarna som vi är beroende av i jobbet båda två. Har planer på att ställa av den ena när jag är föräldraledig. Vi bor i och för sig utanför samhället, men det går att cykla. Jag hoppas att det funkar med två barn i cykelvagnen… Bara att testa!

    Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.