Jag försöker slimma mina kostnader

Januari: Att leva så billigt som möjligt är mitt projekt för 2021. Nu är jag ju inte någon större spenderare sedan innan. Men eftersom jag vill kunna arbeta mindre i framtiden, så vill jag slimma mina kostnader till ett mini­mum.

Under januari har jag bokfört alla utgifter för att kunna göra en rimlig budget. Det får fort­sätta under kommande månader, för att bli mer rätt­visande. Alla sorters utgifter dyker ju inte upp varje månad.

Jag gjorde en liknande sammanställning i augusti 2020. Då gick en vanlig månads utgifter på närmare 12 000 kronor. Ungefär i nivå med En vanlig månads utgifter från september 2014 (cirka 11 700 kronor), men med lite annan för­delning.

Sedan dess har jag bytt mobilabonnemang, sagt upp några medlemskap och utnyttjat mitt friskvårdsbidrag. Västtrafik har sänkt priset på mitt busskort. Dessutom har jag frekvent utnyttjat Willys svinnsmarta erbjudanden i grönsaks- och mejeriavdelning (varor med kort datum).

Däremot har jag betalat årsavgift på en försäkring, och en födelsedagsmiddag på restau­rang från december och varit hos frissan och gjort slingor. Men jag behövde inte köpa köttlåda i januari eftersom jag köpte två i december. Fortsättningsvis ska det bara bli låda varannan månad.

Koll på pengarna med Konsumentverket

I broschyren Koll på pengarna anger Konsumentverket ungefärliga kostnader för ett vanligt leverne. Om jag har räknat rätt så ska jag ligga på cirka 11 700 kronor. Då ingår bara det allra nödvändigaste, det vill säga ingen alkohol, tobak, festmat, fika ute eller ut­svävningar som till exempel semesterresor eller nöjesliv.

 • Januaris utgifter gick på 12 129 kronor. Dags att dra åt svångremmen.

Bland extrainkomster räknar jag in försäljning av gamla skidor och pjäxor som bara stått och dammat i förrådet och pant från promenader (103 kronor!), samt födelsedagspeng. Så det blev ändå några sköna tusenlappar i överskott att stoppa in på sparkontot för framtida bruk.

Konsumentverkets beräknade kostnader (2021):

Läs mer:
Gör egen budget med Konsumentverkets budgetkalkyl
Konsumentguidens Sparometer visar hur du kan spara genom att skära ned på onödiga utgifter
Referenser
Konsumentverket. (2021). Koll på pengarna. Hämtad 210131 från https://publikationer.konsumentverket.se/privatekonomi/koll-pa-pengarna

Alla inlägg om min budget för 2021:

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Jag försöker slimma mina kostnader

 1. maria65a skriver:

  Skönt att kunna slimma kostnader. Jag betalar 12000 för avgift, ränta och amorteringar varje månad men hoppas att just amorteringarna kommer att ha effekt när jag går i pension om tio år då det blev avsevärt mindre med pengar att röra sig med.

  Gillad av 1 person

 2. Anna skriver:

  Det kommer att bli en härlig känsla att göra sig ekonomisk fri! 😊

  Gillad av 1 person

 3. Marianne skriver:

  Hej! Enligt banken är jag ovanlig och deras ögon något suspekt skulle jag tro. Men jag har en budget som ser ut såhär… Räkningar 5700 kr mat 800 kr SL-kort 550 kr Kläder 75 kr frissa 150 kr övrigt 75 kr hygien 50 kr nöje 300 kr S:a 7700. Från buffert tas allt till trädgård och odling, tandläkare semester, tekniska prylar eventuellt läkarbesök, tar i om jag skriver att jag snittar 1000 kr i månaden från bufferten. Lever alltså på c a 8700 kr i månaden och jag har ett rikt liv. Äter mest vegetariskt, lite fisk men inget kött. Tog pension vid 61, usel pension men friheten uppväger. Gör en del insatser för äldre, uppskattar allt som är gratis, älskar snö och det är fantastiskt vackert ute nu. Tycker om att laga mat och får faktiskt till det riktigt bra för få slantar.
  I år blir det till att semestra på SL- kortet som tar mig till Stockholm, Uppsala, Norrtälje och flera andra utflyktsmål, Hagaparken är fantastiskt och för att inte tala om Djurgården. Får bara hoppas att inte Coronan tar för mycket fart utan att den avtar. Uppskattar allt så mycket mer än när jag hade ett större överflöd. Jag saknar inte mycket, klart det skulle vara tryggare med några tusenlappar extra men det går förvånansvärt bra att leva såhär. Bara det att slippa gå upp i arla morgonstund är guld värt. Lång kommentar men tror att du kommer att klara dig bra i friheten

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: Fortsatt sparsamhet lönar sig | Olssons universum

Kommentarer är stängda.