Liten flitpeng till Tant Pant

Alla burkar längs mina promenadvägar är det inte pant på. Men jag plockar upp dem ändå, och lägger dem för återvinning i en kommunal papperspelle. Under 2020 har det blivit minst 300 fulburkar (burkar utan pant).

Att utvinna metall ur berggrunden är dyrt, energikrävande och förstör miljön.  Men metall kan återvinnas, hur många gånger som helst. Att återvinna aluminium kräver 95 procent mindre energi än att utvinna nytt.

Så att återanvända metall som redan finns är ren vinst för miljö och plånbok!

En enda återvunnen läskburk sparar energi som räcker till ett dygn vid datorn, enligt Sopor.nu. Och om vi skulle lämna varenda kapsyl till återvinning, skulle det räcka till 2 200 nya bilkarosser varje år.

Men det har blivit en och annan pantburk/-flaska också. Faktiskt upplever jag att allt fler lämnar sina burkar där de går och står. Mina senaste promenader har genererat minst en halv plastbärkasse varje gång. Så var det inte förr.

För hela 2020 har det blivit cirka 500 kronor i pant till mig. Frågan är vad jag ska göra för alla pengarna? 😀

Olssons universum | Vi är världsbäst på att panta
Olssons universum | Mycket energi i en läskburk – så återvinn!

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Numera ledig och fyller dagarna med mat, motion, lättja, naturupplevelser, och ett och annat kallbad.
Detta inlägg publicerades i Miljö och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Liten flitpeng till Tant Pant

  1. bergalott skriver:

    ”Tant Pant” Du är för härlig!!! ❤

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.