Högt blodsocker riskfaktor vid covid-19

Eftersom jag numera fastar med sikte på ett lågt blodsocker, är det intressant att ramla över vetenskap som visar på värdet av att hålla nere sockret.

En spansk studie har nyligen utvärderat sambandet mellan blod­sockernivåer och dödlighet hos patienter med covid-19 som lagts in på sjukhus. Högt blodsocker (hyperglykemi) träder fram som en viktig riskfaktor för att dö av corona-virus.

Av 11 312 patienter avled drygt 20 procent under sjukhusvistelsen. Dödligheten ökade ju högre blodsocker patienten hade vid inläggning, oavsett om de hade diabetes eller inte. Hyperglykemi var också förknippat med behov av mekanisk ventilation och intensivvård.

Patienterna delades in i tre grupper utifrån blodsockernivå. Dödligheten var:

  • 15,7 procent i gruppen med normalt blodsocker (<7,8,mmol/L)
  • 33,7 procent i gruppen med förhöjt blodsocker (7,8–10 mmol/L)
  • 41,1 procent i gruppen med högt blodsocker (>10 mmol/L)

Min antisocker-guru doktor Robert Lustig förklarar: Glukos (blodsocker) kristalliserar på ACE2-molekylen, som är porten in i cellen för corona-viruset. Ju mer glukos, desto mer infektion. Och vad är det som höjer nivåerna av glukos i blodet? Raffinerade kolhydrater och socker.

Jag säger som jag brukar: det finns inga som helst hälsorisker med att avstå från socker. 😀


Referenser
Francisco Javier Carrasco-Sánchez, Mª Dolores López-Carmona, Francisco Javier Martínez-Marcos, Luis M. Pérez-Belmonte, Alicia Hidalgo-Jiménez, Verónica Buonaiuto, Carmen Suárez Fernández, Santiago Jesús Freire Castro, Davide Luordo, Paula Maria Pesqueira Fontan, Julio César Blázquez Encinar, Jeffrey Oskar Magallanes Gamboa, Andrés de la Peña Fernández, José David Torres Peña, Joaquim Fernández Solà, Jose Javier Napal Lecumberri, Francisco Amorós Martínez, María Esther Guisado Espartero, Carlos Jorge Ripper, Raquel Gómez Méndez, Natalia Vicente López, Berta Román Bernal, María Gloria Rojano Rivero, José Manuel Ramos Rincón, Ricardo Gómez Huelgas & for the SEMI-COVID-19 Network (2021) Admission hyperglycaemia as a predictor of mortality in patients hospitalized with COVID-19 regardless of diabetes status: data from the Spanish SEMI-COVID-19 Registry, Annals of Medicine, 53:1, 103-116.
Hämtad 2020-12-07 från DOI: 10.1080/07853890.2020.1836566

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Om socker, Vikt & hälsa och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.