Riktig mat ett bra vapen mot virus

Fetma, typ 2-diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom, demens, fettlever och cancer är hälso­problem som är förknippade med kost och livsstil. De är så kallade  dietrelaterade sjuk­domar, och kallas av somliga för sjukdom rela­te­rad till processade livsmedel.

Till exempel av min favorit-hälsoguru doktor Robert Lustig (som är orsak till att jag valde ett sockerfritt liv). Han lägger stort engagemang på att försöka lära amerikanerna att äta riktig mat (real food) istället för snabbmat, läsk och sockriga flingor.

30 procent av USA:s befolkning lider av fetma, 60 procent är överviktiga. Bara 12 procent av amerikanerna kan anses ha full metabol hälsa – det vill säga normalvikt, bra blod­socker, bra blodfetter och normalt blodtryck. 

I Sverige är drygt hälften av den vuxna befolkningen överviktig eller fet (2018). Bland de äldre, 45–84 år, är det ännu fler: 61 procent. Andelen överviktiga och feta ökar i alla ålders­­grupper, men ökningen har de senaste åren varit särskilt stor bland unga, 16-29 år.

• Olssons universum | Vad är processade livsmedel?

Riskfaktorer för svår covid-19

Fetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom ökar risken att dö i covid-19 upp till tiofalt. I en skrift som kom häromveckan skriver Lustig om kopplingen mellan dålig diet och risken att bli mycket sjuk i covid-19:

Livsmedel som höjer insulin- och blod­socker­nivåer, och ökar inflammations­nivån i kroppen med förändrat immunsvar som följd, ger ökad risk för att det nya corona-viruset slår hårdare och gör större skada.

Viruset tar sig in i de mänskliga cellerna via receptorer (dörrar). Höga nivåer av blodsocker i kroppen, gör att dörrarna öppnas mer, och kanske inte stängs igen.

Höga nivåer av insulin i kroppen gör att antalet receptorer på cellytan ökar: det blir fler dörrar för viruset att komma in.  

Så ju högre insulin och blodsocker, desto större risk att ett större antal virus tar sig in och därmed ger en allvarligare infektion.

En hälsosam mathållning är ett viktigt verktyg i kampen mot såväl covid-19 som metabola sjukdomar. Värdena för insulin och blodsocker kan påverkas positivt inom två veckor, bara genom att undvika livsmedel som höjer blodsocker och insulin, menar doktor Lustig.

Dessutom verkar det vara så att kombinationen av fett och fruktos (finns i sockret i maten) driver på inflammatoriska processer i kroppen. Riktig mat med högt fiberinnehåll kan däre­mot reducera inflam­ma­tionerna i kroppen, vilket också minskar risken för kompli­ka­tioner  vid covid-19.

Livsmedel som bör undvikas:

  • Tillsatt socker (till exempel läsk, sötningsmedel).
  • Raffinerade kolhydrater (till exempel vitt bröd, vitt ris, pasta, chips).
  • Ohälsosamma fetter och friterad mat (till exempel härdade oljor/transfetter, fröoljor som raps, solrosfrö eller vegeta­bilisk olja av majs, sojabönor).
  • Starkt processade proteiner (till exempel nötkött från djur som fått mycket genmodi­fierad majs och  anti­bio­tika, frityr­stekt genmodifierad soja).

Definition av god metabol hälsa

  • Midjemått: mindre än 102 centimeter för män, och mindre än 88 centimeter för kvinnor.
  • Blodtryck: under 120 mmHg systoliskt och 80 mmHg diastoliskt.
  • Hemoglobin A1C (långtidssocker): under 5,7.
  • Triglycerider (fettsyror i blodet): under 1,7 mmol/L.
  • HDL-kolesterol: över 1 mmol/L, utan att ta mediciner.

Metabolt syndrom innebär att ha dåliga värden på tre eller flera av ovanstående faktorer.


Referenser
Folkhälsomyndigheten. (2020). Övervikt och fetma. Hämtad 2020-10-11 från https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/
Robert Lustig & Nora LaTorre. (2020). Covid-19 Action: Nutrition is more important than ever. A trends & insights alert + action guide October 2020. Eat REAL COVID-19 & Nutrition Alert October 6, 2020. Hämtad 2020-10-11 från https://eatreal.org/alerts/
Robert Lustig. (2020). Covid-19 Risk Factors. Hämtad 2020-10-11 från https://robertlustig.com/2020/04/covid-19-risk-factors/
Robert Lustig. (2019). Fat and fructose at the mitochondria that drives the inflammatory process. Hämtad 2020-10-11 från https://robertlustig.com/2019/10/fat-fructose-mitochondria/

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Om socker, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.