Fru Olssons fasta: Även lite stress höjer blodsockret

Del 28. En viktig upptäckt jag gjort under första veckan av 30-dagars­utmaningen Data-driven fasting (via Optimising Nutrition) är att även mycket mild stress höjer blodsockernivån en hel del.

Till exempel när jag skulle hjälpa min vän att laga en trasig sänglåda. Egent­ligen inte särskilt stressande, jag kunde stå och jobba i lugn och ro. Men det blev ändå en viss anspänning, då det krävde fokus och problemlösning och jag ville ju att hon skulle bli nöjd med resultatet.

Det andra exemplet var att jag var tvungen att skynda mig i butiken för att hinna handla innan bussen skulle gå.

Inga särskilt påfrestande aktiviteter men de visade sig mycket tydligt på min blodsockermätare, och jag hamnade över min Personliga trigger-nivå (och blev tvungen att skjuta på nästa måltid).

Nu har jag ju semester och har det lugnt och skönt på dagarna. Men jag undrar hur blodsockernivån ser ut efter en påfrestande dag på jobbet. Och det är ju då jag brukar gå hem och lassa i mig, efter att ha fastat hela dagen. Det ska bli intressant att utvärdera när den dagen kommer.


Tidigare inlägg om fasta

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Fasta, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fru Olssons fasta: Även lite stress höjer blodsockret

 1. B.J. skriver:

  Hej.
  Sambandet mellan stress och blodsocker har gått mig helt förbi. Var tvungen att göra en websök. Jodå, beroende på person kan tydligen blodsockernivån under stress gå såväl upp(vanligast) som ner. Vilket innebär att de blodsockermätningar som görs på vårdcentralen också kan (till och med sannolikt?) vara behäftade med vissa mätfel, typ ”vitrockssyndrom”.
  Kanske bäst att göra som du och mäta själv istället 🙂

  Tack för du delar med dig och ser fram emot dina vidare rapporter i ämnet /B.J.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.