Fru Olssons fasta: Hunger-träning

Del 27. 30-dagarsutmaningen Data-driven fasting (via Optimising Nutrition) inleddes samma dag jag for på några dagars semester hos en vän. Det var naturligtvis inte optimalt, eftersom social samvaro är svårt utan vissa utsvävningar med mat och dryck. Men jag gjorde det bästa utifrån förutsättningarna och har lärt mig en hel del redan.

De tre första dagarna handlade om att fastställa en utgångspunkt: ”baselinje”. Då skulle jag mäta fasteblodsocker vid uppvaknandet, före mål­tid och en timma efter måltid, samt notera vid vilka tidpunkter jag ätit och vad jag ätit.

Detta skulle sedan noteras i det kalkylblad (Excel) jag fått. Bladet beräknade sedan olika medel­värden, och så dök det upp olika glada tillrop eller förmaningar beroende på värdena.

Dessutom fastställdes aktuell Personlig trigger-punkt, det blodsockervärde där kroppen signalerar äkta hunger och behöver näring.

(Jag har inget Exel-program i min dator. Men jag kunde spara ned dokumentet på Google Drive och använda det därifrån. Mycket smidigt att kunna ta upp det i mobiltelefonen när jag var på resa.)

Blodsockret speglar kroppens energibalans

Om man stoppar i sig mer energi än vad kroppen behöver, ökar med tiden den genom­snitt­liga nivån av glukos och fettsyror i blodet, vilket leder till att lagret av kroppsfett växer. För att vända trenden gäller det att sänka nivåerna av blodsocker, och se till att blod­sockret är tillräckligt lågt innan man äter igen.

Medan vikten varierar från dag till dag, ger blodsockret en tydlig bild av den aktuella energi­balansen i kroppen, utifrån vad ätit och hur man har rört på sig, läser jag i min lärobok.

Efter tre dagar följde en vecka av ”hunger­träning”, utifrån aktuell trigger-punkt. Syftet är att ge kroppen utrymme att bränna kroppsfett, utöver den energi som tillförs via maten.

Jag har fortsatt att mäta morgon­socker, och före måltid. Om värdet hamnat över trigger-nivå så har jag fått vänta med mat tills blodsockret gått ned.

Mitt mål med projektet är inte främst att gå ned i vikt (fast jag vill gärna!). Jag är snarare ute efter att hitta ett verktyg att få ordning på mitt ätande, så att jag äter rätt saker i rätt tid. Skippa skitmat och slippa sug. Vikten kommer att reglera sig själv, tänker jag.

Nyttiga lärdomar från blodsockerkurvan

Vi åt ganska nyttigt: lax, ägg, yoghurt och grönsaker, förutom första dagen då det var lite pastaskruvar (vilket jag normalt aldrig äter) i den köpta salladen. Inget kaffebröd eller godis, men några glas rödvin till maten. Och så hade jag med mig ett halvt kilo kokoschips som snacks att knapra på… 😛

Alkoholen (kroppen förbränner alltid alkohol först, eftersom det är ett gift för kroppen…) och det höga fettinnehållet (på grund av kokos­chipsen) gjorde att det tog ganska lång tid för blodsockret att gå ned efter middagen och inte alltid i tid till frukostdags. Så då fick jag skippa den.

Enligt min lärobok kan högt morgonsocker även vara tecken på att man äter för sent på kvällen.

Vi tog däremot rejäla promenader, och sov ordentligt, vilket också är faktorer som på­verkar blodsockret positivt.

Vid ett par tillfällen visade det sig att blodsockret efter maten, intressant nog, blev lägre än innan. Det ska innebära att man är metaboliskt frisk och/eller att inte äter för mycket kol­hydra­ter. Ett trevligt besked för mig!

Min trigger-nivå fastställdes till till 4.8 mmol/L.  Ett optimalt fasteblodsocker ska ligga på 4,4–5,0 mmol/L, vilket enligt mina läromästare betyder att:

  •  man är insulinkänslig,
  • har låga insulinnivåer,
  • kroppsfettet klarar att absorbera extra energi från maten,
  • att det inte finns överflödig energi (glukos och blodfetter) som stannar för länge i blodet och bidrar till ohälsa.

Om fasteblodsockret på morgonen ligger över 5,6 mmol/L kan det innebära att man har viss grad av insulinresistens, och behöver gå ner i vikt. Men ligger man under 5,6 tyder det på att man ligger under sin Personliga fettröskel (Personal Fat Threshold). Det minskar risken för sjukdomar som har samband med metabolt syndrom och överskott av energi.

Läs om Personal Fat threshold: Olssons universum | Kroppsfett gör dig mätt – eller hungrig…


Tidigare inlägg om fasta

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Fasta, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fru Olssons fasta: Hunger-träning

  1. Pingback: Fru Olssons fasta: Hur man äter sig lagom mätt | Olssons universum

Kommentarer är stängda.