Färdigmatens fara för folkhälsan

Allt mer av vår mat består av livsmedel som är processade på något sätt. Det vill säga, maten består inte enbart av naturlig råvara, utan av produkter som bearbetats i varierande grad. Och en allt större andel av livsmedlen är ultra-processade.

Ultra-processad innebär att det är en industriellt bearbetad produkt med fem eller fler ingredienser, och oftast ännu fler: socker, oljor, fetter, salt, antioxidanter, stabilisatorer och konserveringsmedel.

Innehållsförteckningen avslöjar också ämnen som inte används i vanlig matlagning. Till­satser som ska imitera smak, doft eller konsistens hos naturliga råvaror, eller som ska dölja oönskade sensoriska egenskaper hos slutprodukten.

Färdigmaten från fabrik smakar gott och är bekväm, men den har sina avigsidor.

Allt fler väljer snabbmat och färdigprodukter

Ultra-processade livsmedel bidrar till att kosten får sämre näringskvalitet, att vi äter mer än vi behöver och lättare går upp i vikt. Ju mer vi äter av ultra-processade livsmedel desto större risk för sjukdom och för tidig död. Det visar forskningen:

 • Den som regelbundet sätter i sig socker, läsk, snabbmat, riskerar att bli överviktig eller utveckla typ 2-diabetes, och få brist på viktiga näringsämnen. Ultra-processade livs­medel förknippas med en högre risk för hjärtsjukdom, cancer, problem med mage och tarm, astma och depression.

I vissa länder bidrar ultra-processade livsmedel till en  mycket stor del av energi-intaget. Till exempel i USA, Kanada, Storbritannien och Australien. Här är också problemet med fetma stort (se karta).

Fetman i världen, 2016

Men ultra-processade livsmedel tenderar nu även att öka i låg- och medelinkomstländer, som till exempel Brasilien, Kina, Indo­ne­sien, Indien och Sydafrika.

Det är illavarslande, eftersom dessa regioner hyser mer än två tredjedelar av världens be­folk­ning. De anam­mar nu en diet som bevisligen leder till sämre hälsa, istället för att äta sin traditio­nella kost, som visat sig skydda mot fetma och andra sjukdomar.

Och det är särskilt illa med tanke på den rådande pandemin. Enligt Socialstyrelsen är fetma (BMI 40 och uppåt) en riskfaktor för svår sjukdom vid covid-19. ”Risken ökar successivt med stigande övervikt och blir tydlig vid fetma.” Även diabetes är en risk­faktor för svår sjukdom, särskilt för den som är äldre.

Den bekväma färdigmaten kanske smakar gott, men den riskerar att bidra till många människors sjukdom och död.


Referenser

Olssons universum | Vad är processade livsmedel?
Baker, Phillip & Machado, Priscila & Russell, Cherie. (2020). Ultra‐processed foods and the nutrition transition: Global, regional and national trends, food systems transformations and political economy drivers. Obesity Reviews. Hämtad 2020-08-08 från 10.1111/obr.13126. file:///C:/Users/evach/Downloads/Ultra-processedfoodsandthenutritiontransition_Authorsversion_FINAL.pdf 
Folkhälsomyndigheten. (2020). Information till riskgrupper om covid-19. Hämtad 2020-08-15 från https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/rad-och-information-till-riskgrupper/
Hannah Ritchie (2017) – Obesity – What share of adults are obese? Published online at OurWorldInData.org. Hämtad 2020-08-08 från https://ourworldindata.org/obesity#what-share-of-adults-are-obese 
Socialstyrelsen. (2020). Uppdatering av tidigare rapport gällande identifiering av riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Hämtad 2020-08-15 från https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/riskgrupper-uppdatering-1juni-covid19.pdf

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Detta inlägg publicerades i Prat om mat, Vikt & hälsa och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Färdigmatens fara för folkhälsan

 1. bergalott skriver:

  När jag var liten, ca 8 -9 år stod jag bredvid min far och smålyssnade till deras samtal. Farbrorn visste jag var lite ”konstig” eftersom det inte fanns så många insatta renlevnadsmänniskor i mitten på 50-talet.
  Han sa dessa ord: ”Människorna kommer en dag att äta ihjäl sig”.

  Små grytor har också öron och de orden har följt mig hela livet. 🙂

  Gillad av 1 person

 2. B.J. skriver:

  Tack för en (ytterligare) bra artikel.

  ”BigFood” och ”BigPharma” i symbios. Den första göder den andra. Sedan viss återkoppling via undermåliga kostråd. Allt sedan naturligtvis skickligt marknadsfört i ”Main Stream Media”. Tyvärr ingen konspirationsteori längre, utan faktum 😦

  En spaning i en större svensk matvarubutik ger numera vid handen att bra mycket mer än hälften av butiksytan består av överprocessade ”mat”-varor i färgglada förpackningar.
  En butik som endast saluför ”riktigmat” skulle sannolikt kunna sänka sina hyreskostnader betydligt.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.