Lite semester i sakta mak

Det har blivit rejäla långpromenader under veckan. Lite sol och lagom varmt för att kunna gå utan jacka. Jag har lallat runt i sakta mak och tittat på naturlivet och lyssnat på fågelsång. Tyvärr är jag nästan helt okunnig om det jag hör: borde lära mig fler fågelläten. Det skulle kunna vara ett projekt. (Fågelläten finns på Fågeln.se).

Jag upptäckte en ganska stor fågel som låg och gonade sig i solskenet i ett dike längs vägen. Först tänkte jag att den var död, men när jag kom närmare for den iväg som en kanonkula. Den var tydligt blåaktig i färgen och hade en tydlig randig teckning som jag hann uppfatta.

Trodde jag hade sett något märkligt, men en snabb koll i Naturgate (utmärkt verktyg för att identifiera flora och fauna) avslöjade att det nog var en ringduva, en ganska vanlig pippi. Fin ändå!

Lite längre bort fladdrade ett flertal fjärilar: en vitfjäril av någon sort, påfågelöga, citronfjäril, och en liten vit med orange kant på vingen, som jag nu har lärt mig kallas aurora­fjäril.

Vid strandkanten kämpade en liten dunig ejderunge med att ta sig fram mellan stora stenar och grus. Det verkade som att den försökte ta skydd, för den vände kategoriskt ryggen åt vattnet. Den ramlade och flämtade, och det såg riktigt ömkligt ut. Såg ingen fågelmamma i närheten. Ingen hungrig mås heller, som tur var. Stod kvar en lång stund och tittade. Men jag lät den vara.

Enligt Naturvårdsverkets Råd om fågelungar ska man låta en till synes övergiven fågel­unge vara i fred. Och man ska inte ta i den:

”Alla fåglar är fridlysta och du får själv inte ta hand om oskadade eller övergivna vilda djur och fåglar. Kontakta viltrehabliterare om det är skadade rovfåglar, ugglor eller hotade arter. 

Klappa inte fågelungar, ditt hudfett förstör fågeldunets vattenavstötande skydd. Fågelungar kan också ha parasiter av olika slag, till exempel loppor och kvalster. 

Fågelungar är sällan övergivna. Om du hittar en unge som ser övergiven ut, lämna  kvar den på platsen. Föräldrarna är förmodligen i närheten.”

Plockade lite granskott som får bli C-vitamintillskott till min grönkålssmoothie. Såg att det var mycket blom på blåbärsriset. Hoppas så att de ska klara sig från torka och frost, så att det kan bli några bär i år.

Även idag strålar solen. Enligt kallbadarföreningens rapporter börjar det bli riktigt varmt i vattnet. Ja, man får ju lite andra referensramar efter en vinter med regelbundna kallbad. Häromdagen när jag doppade mig kände jag mig lite besviken när kallbadskänslan uteblev, för det var så ljummet i vattnet. 😀

På måndag är det åter i selen. På grund av covid-19 har regionen skjutit på sommarens semester. Så det blir jobb hela sommaren, och ingen ledighet förrän i september för min del.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Natur & väder, Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lite semester i sakta mak

  1. livsglimtar skriver:

    Usch jobb hela sommaren var ju ingen höjdare. Kram 🌷🌷🌺🌷🌷

    Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.