Årets å-städning

Kommunens rappa män har rensat bort all sly längs Bäveån nedanför mitt hus. Nu får jag ännu mer ”sjöutsikt” över vattnet. Och en ljuvligt blommande hägg uppenbarade sig plötsligt i blickfånget.

Jag brukar ta en sväng längs ån och städa bort skräp på våren, innan gräset växt för högt. Det har varit ett sjå att komma åt all bråte som blåst ned och fastnat mellan ris och grenar i buskagen. Men nu var det en enkel match att plocka, särskilt som jag hade min fina griptång med mig. Mest plastskräp och godisemballage, men även två felfria nackstöd till bil, en bordstablett och en ängel.

Strandremsan ligger kant i kant med hyresvärdens depå för trädgårdsskötsel. Han som gick där och grejade ropade till mig att jag gärna fick dumpa mina soppåsar i deras container. Och att han hade större säckar att  plocka i om jag ville ha.

Även kommunen män, som dröjde sig kvar lite längre bort, kom och erbjöd säckar. Men jag har ett digert lager som jag har samlat på jobbet, som jag vill göra slut på först. Det känns miljösmartare att använda redan begagnade plastpåsar än att ta nya.

Och jag fick glada tillrop för mitt tilltag att gå där och snygga till. Det tas tacksamt emot!

Det blev även en tur kring villa Elfkullen. Där var det mest läsk- och ölburkar från folk som suttit och festat. Det är ganska brant på berget, så det blev lite akrobatikövningar för att komma åt. 19 pantburkar och 12 andra fick jag ihop. I en stor läskflaska låg en stackars avliden mus som lyckats ta sig in i det lilla hålet, men sedan inte kommit ut.

Jag gav mig av i ottan och var inte hemma förrän till lunch. Många timmar i fridsam ro med lågintensiv motion, sol och fågelsång som sällskap. Jag behöver fler sådana dagar!

Ryggen var trött när jag kom hem. Det var skönt att landa i fåtöljen efter dusch och mat. Klarade mig undan det häftiga regnvädret som dök upp på eftermiddagen.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Miljö, Natur & väder, Uddevalla och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.