Kunskap skyddar mot smitta

P1:s nyhetsmorgon rapporterar om kaos-artade förhållanden i äldrevården. Äldre demens­sjuka som avlidit av covid-19 på äldreboenden, där det saknats skyddsutrustning och information till de anställda, och där delar av personalen sjukskrivit sig av rädsla för att bli smittad, vilket resulterat i att man haft mycket tillfällig personal.

SR: Bakom Ekots granskning om Fruängsgården

På mitt sjukhus ökar antalet inlagda med corona-smitta. Just nu förhandlar man kring att skjuta upp våra semestrar en månad, för att det ska finna personal att ta hand om de sjuka. Dessutom har vi på Arbetsterapin börjat förbereda oss på att denna nya grupp patienter kan komma att behöva rehabilitering, vilket kräver en förändring av vår organisation.

Informationen till oss i sjukhusvården har varit exemplarisk. Vi har tillgång till skydds­utrustning och även filmer och skriftlig information som visar hur den ska användas. I veckan var en sköterska i vårdhygien på besök för att besvara frågor och ge tips för att hindra smitta: både på jobbet och i vardagslivet.

Till exempel att tvål och vatten effektivt tar död på corona-viruset. Handhygien är det viktigaste i vardagen, så att man inte får smitta på händerna och sedan för över det till luftvägarna när man pillar sig i ansiktet. Hon tipsade om att våtservetter var alldeles utmärkt att ha i väskan för att tvätta av sig efter butiksbesök eller bussresa.

Skydd mot covid-19, Västra Götalandsregionen

Basala hygienrutiner och covid-19, Västra Götalandsregionen

På min avdelning finns visir tillgängliga för att undvika att få hosta på sig. Ett smidigt hjälpmedel som går att återanvända efter att det spritats av. Jag använder hellre visir än munskydd, som har större risker om det inte hanteras på rätt sätt.

Sveriges Radio: Varför inte munskydd?
Medium: What’s the Evidence on Face Masks? What You Heard Was Probably Wrong

Jag har arbetat i hemtjänsten och med egna ögon sett avarter i hygienrutiner, som bottnat i både bristande kunskap och ren bekvämlighet. Till exempel vårdpersonal som utfört om­vård­nad med långa lösnaglar och nagellack, iförd stickad tröja (som inte går att tvätta i 60 grader), tröjor med lång ärm, personal som bär klocka på armen, eller som inte byter hand­skar mellan olika moment.

Skyddsutrustning skyddar inte mot smitta om den inte används på rätt sätt. Om personalen inte har rätt kunskap påverkar det kvaliteten i vården. Och med rätt information blir man tryggare i sin yrkesutövning.

Om Fru Olsson

Fabriksarbetare som blev journalist, sedan instruktör/receptionist på gym och därefter arbetsterapeut. Ledig tid fylls med lättja, naturupplevelser, kallbad och skräp-plock.
Det här inlägget postades i Arbete, Vikt & hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kunskap skyddar mot smitta

 1. Elsa skriver:

  Trots all utbildning verkar det som att man inte längre klarar av det här med hygienrutiner, minns att det var riktigt strikt när jag arbetade extra inom vården för många år sedan. För att inte tala om restaurang, iallafall då, kortklippta naglar, inga smycken,kockmössa på huvudet, förbjudet att ta sig i ansikten och ett ständigt tvättande av händer dessutom fick vi lära oss att det första vi skulle göra om vi gick på restaurang var att besöka toaletten först, om den var ren var det ett tecken på god hygien och det var ok att beställa mat annars inte..
  Är utbildad kock och ett av mina första jobb var på Berga i Solna som nu verkar vara ett av de äldreboenden som har flest döda i Corona .Då för cirka trettio år sedan lagade vi all mat från grunden, gjorde fantastiska efterrätter och bakade eget bröd.Det var relativt pigga gamlingar som hade egna rum och gemensam matsal. Fast och stadigvarande personal, hela stället hade en fantastisk varm känsla.. Sen kom 90-talskrisen med alla dessa ekonomiutbildade konsulter och förstörde tillvaron för oss.

  Gillad av 1 person

  • Fru Olsson skriver:

   Ja, tiderna har förändrats. Att göra saker ”ordentligt” är inte på modet längre. Det tar för lång tid eller kostar för mycket. Tack för att du delar din erfarenhet! 🐻

   Gilla

Kommentarsfältet är stängt.